Predsednik Kine odgovorio Vučiću

© Vlada SrbijePremijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

„Poštovani gospodine predsedniče, epidemija virusa KOVID-19 pogodila je Srbiju. Dozvolite mi da u ime Vlade Kine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj Vladi Srbije i njenom narodu, prenesem iskreno saosećanje uz želju da se oboleli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom“, navodi kineski predsednik na početku pisma.

U svom pismu on dalje navodi da su Kina i Srbija sveobuhvatni strateški partneri, kao i da „čelično prijateljstvo između dveju zemalja i dvaju naroda postaje još čvršće kako vreme prolazi“, prenosi B92.

„Gospodine predsedniče, Vi, Vaša Vlada i narod pružali ste kineskoj strani snažnu podršku dok se kineski narod borio u jeku epidemije i na tome duboko zahvaljujem“, piše predsednik Kine.

Stižu stručnjaci i medicinska oprema

Prema rečima Si Đinpinga, predsednik Vučić i Vlada Srbije su preduzeli niz aktivnih mera protiv epidemije, što ukazuje na odgovornost i predanost.

„Kineska strana čvrsto podržava napore srpske strane za borbu protiv ovog virusa i pružaće Vašoj zemlji materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu, i obezbeđivati podršku u nabavci neophodne robe u Kini. Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda“, kaže on i dodaje:

„Uveren sam da će, pod Vašim snažnim rukovodstvom, Srbija sigurno u kratkom roku prebroditi teškoće i pobediti ovu epidemiju. Pridajem veliki značaj razvoju odnosa između Kine i Srbije. Verujem da će naše tradicionalno prijateljstvo, koje se poznaje u nevolji, biti ukorenjeno u srcima naroda u toku zajedničke borbe protiv epidemije, a naše sveobuhvatno strateško partnerstvo produbljeno i podignuto na još viši nivo“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala