Optužbe, dezinformacije i karantini: Kako je pandemija podelila svet

© AP Photo / Liu BinPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vanredna obraćanja naciji, oslobađanje zatvorenika i zatvaranje gradova u karantin – svetske vesti ne prestaju da šokiraju ovih dana. Ali umesto da se udruže pred zajedničkom pretnjom, moćne sile pokušavaju da otkriju ko kome „podmeće nogu“.

Kina, zemlja iz koje se epidemija koronavirusa raširila na ceo svet, postepeno se vraća u normalno stanje. Međutim, vlasti aktivno deluju na informacionom polju. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je 12. marta izjavio da postoji mogućnost da su američki vojnici doneli virus u zemlju.

Zbog, kako tvrde američki zvaničnici, takve „drske kampanje dezinformisanja“ kineski ambasador u SAD je pozvan u američki Stejt department na razgovor.

Američki predsednik Donald Tramp je nakon toga na Tviteru nekoliko puta nazvao SARS-CoV-2 „kineskim virusom“, što su njegovi politički oponeni okarakterisali kao rasizam. Lider SAD kasnije rekao da je imao u vidu poreklo virusa, odnosno to što se virus proširio iz Kine.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp odgovorio Kini: Američki vojnici nikome nisu doneli koronavirus

Pored Kine, optužuje se i Iran

Vašington je za širenje dezinformacija optužio i Iran, gde su takođe pretpostavili da je kovid-19 biološko oružje SAD.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je prekorio Teheran, jer krije podatke o obimu epidemije. On je ubeđen da vlasti Irana izbegavaju odgovornost za neuspelu borbu protiv koronavirusa.

Zdravstveni sistem Irana suočen je sa ogromnim pritiskom zbog širenja koronavirusa. Zbog toga je pušteno iz zatvora širom zemlje oko 85.000 zatvorenika. Predsednik Hasan Rohani je apelovao na svetske lidere da utiču na ukidanje američkih sankcija, kako bi se vlasti efikasnije borile protiv zaraze. Teheran podržavaju Moskva i Peking.

Rat za vakcinu

Amerika je jeku borbe protiv koronavirusa uspela da se sukobi sa prekookeanskim partnerom – Nemačkom, a razlog je vakcina.

Nemački mediji su preneli da Tramp pokušava da privuče u SAD nemačke naučnike koji razvijaju novu vakcinu protiv koronavirusa, za šta im je obećao milijardu dolara.

Iz nemačke kompanije su saopštili da ne žele ni da razmatraju Trampovu ponudu, jer prave vakcinu za ceo svet, a ne za jednu zemlju.

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Angela Merkel: Koronavirus je najveći izazov od Drugog svetskog rata

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nakon toga u obraćanju naciji saopštila da se narod Nemačke nije susretao sa tako ozbiljnim izazovima od Drugog svetskog rata, i dodala da za sad nema vakcine protiv nove bolesti, koja hara svetom.

Peking možda i nehotice zavađa evropske zemlje

Prema mišljenju konsultanta Moskovskog centra „Karnegi“ Temura Umarova, može se različito protumačiti pomoć koju Kina pruža evropskim zemljama.

„Dok je, sa jedne strane, Italija prihvatila inicijativu 'Pojas i put', a Francuska i Nemačka se aktivno zalažu za obostrano korisne ekonomske odnose sa Pekingom, većina sektora kineskog tržišta, sa druge, Peking i dalje drži nedostupnim za evropske kompanije“, pojašnjava on.

Umarov smatra da će pomoć Kine u borbi protiv epidemije učvrstiti pozitivni imidž zemlje, ali da, uprkos tome, nepoverenje Evrope prema Kini neće do kraja nestati.

„Možda i nehotice, Peking na ovaj način ipak dovodi u sukob evropske zemlje“, zaključuje on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala