Lekcija čovečanstvu: Zbog karantina vazduh i voda u Kini i Italiji čisti

CC0 / / Zagađenje vazduha
Zagađenje vazduha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Karantin koji je usledio zbog pandemije koronavirusa poboljšao je kvalitet vazduha i vode. Naučnici kažu da su poslednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantin donele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovečanstvu.

​Kanali Venecije godinama su bili zamućeni. Nakon proglašenja pandemije voda postaje bistrija pa se u njoj nakon puno vremena mogu videti ribe.

Zemlje koje su se našle u velikoj opasnosti zbog koronavirusa, doživele su prednosti na koje niko nije računao. Ograničeno kretanje stanovništva i delomična obustava privrednih aktivnosti smanjili su zagađenje i emisiju štetnih gasova.

Iako je situacija jako ozbiljna, naučnici kažu da bi ove metode mogle poslužiti kao recept za ublažavanje najrazornijih uticaja klimatskih promena.

Navedene mere kineske vlade zaustavile su privredne aktivnosti, zaustavljen je vazdušni, saobraćajni i železnički promet.

Oblak azotnog dioksida, koji je tokom januara bio iznad Kine, nestao je već u februaru. Naučnici NASA-e potvrdili su da je došlo do sličnih smanjenja emisija u drugim zemljama tokom redukcije ekonomskih aktivnosti, ali se nagli pad zagađenja vazduha u Kini nije mogao ignorisati.

"Prvi put sam vidio ovako dramatičan pad zagađenja na nikad većem prostoru", rekao je istraživač NASA zadužen za proučavanje kvalitete vazduha Fei Liu.

"Ljudi su ostali u domovima i zaustavljene su mnoge aktivnosti koje su donijele emisiju gasova s učinkom staklene bašte i  drugih zagađenja", objašnjava direktorka Centra za održivi urbani razvoj na Univerzitetu Kolumbija Žaklina Klop.

Stručnjaci upozoravaju da su najnovije pojave privremene i da bi nove emisije štetnih gasova mogle uslediti nakon okončanja pandemije kada započne ozdravljenje ekonomije.

"Pre nego što vlade krenu s merama oporavka ekonomija moramo misliti o prioritetima. Rešavanje strukturnih problema pomoglo bi da se pronađe način za oporavak ekonomije, a u isto vreme i smanji zagađenje", navodi Klopp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala