Kremlj: Razumemo zabrinutost Trampa, američke naftne kompanije doživljavaju katastrofu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj se sa razumevanjem odnosi prema izjavama predsednika SAD Donalda Trampa po pitanju nafte, budući da mnoge američke kompanije „pate“ zbog izuzetno niskih cena „crnog zlata“.

Kako je pojasnio, reč je o američkim kompanijama koje se bave proizvodnjom nafte iz uljnih škriljaca i koje trenutno doživljavaju katastrofalan period.

„One se nalaze u ozbiljnoj krizi i mi to razumemo“, rekao je Peskov.

Podsetimo, Tramp je nedavno izjavio da se Rusija i Saudijska Arabija bore za svoj udeo u tržišnom kolaču što je rezultiralo drastičnim padom cene nafte.

On je takođe naveo i da će se SAD umešati u taj spor u „potrebnom trenutku“, iako se Vašington trenutno fokusira na to da iznađe „srednju varijantu“ između niskih cena nafte i zaštite sopstvene naftne industrije.

Cene nafte nisu katastrofalne za Rusiju

Peskov je takođe rekao da je saglasan sa činjenicom da aktuelne cene nafte predstavljaju „neprijatnu konjunkturu“, ali da to ne predstavlja katastrofu za Rusiju u srednjeročnom smislu.

Prema njegovim rečima, Rusija ima dovoljno „zaliha“ koje mogu da osiguraju stabilnu isplatu svih socijalnih obaveza.

On je podsetio i na to da je u istoriji bilo trenutaka kada je cena nafta bila niža od njene aktuelne vrednosti.

„Bili su trenuci kada je cena nafte bila i niža nego danas. Situacija je takva da malo ko može da predvidi kako će se vrednost nafte menjati u narednom periodu, pa čak i za godinu ili dve dana. Čak i da se neko usudi da to uradi, malo je verovatno da će te prognoze biti precizne“, dodao je Peskov.

Cena nafte drugi dan zaredom u porastu

Cene nafte na svetskim tržištima u porastu su drugi dan zaredom i to od tri do pet odsto.

Prema najnovijim podacima, vrednost majskih fjučersa za naftu tipa „brent“ porasla je za 3,44 odsto na 29,45 dolara po barelu, dok je vrednost majskih fjučersa za naftu tipa VTI porasla za 5,25 odsto na 27,26 dolara po barelu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala