Kako izgleda vanredna situacija u Republici Srpskoj?

© Sputnik / Dejan SimićPolicija u Banjaluci
Policija u Banjaluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vanredna situacija u Republici Srpskoj traje već nedelju dana – rade samo apoteke, pekare i prodavnice, ljudi moraju biti na distanci, a na granici se postavljaju šatorski karantini. Zabrane kretanja još nema, ali će kazne za kršenje privremenih mera biti više, a u planu je i fond za pomoć privrednicima.

Vanredna situacija u Republici Srpskoj stupila je na snagu pre nedelju dana sa dva cilja - da spreči nekontrolisani ulazak građana iz inostranstva koji su potencijalni nosioci koronavirusa i da olakša zdravstvenu kontrolu i pružanje pomoću stanovništvu.

Vanredna situacija u Republici Srpskoj

„Sve je zatvoreno sem apoteka, pekara i prehrambenih marketa. Zaveden je režim koji se, za sada, dosta dobro poštuje. U apoteku i pekaru može da uđe samo jedna osoba, dok u markete može da uđe od dvoje do četvoro ljudi, u zavisnosti od veličine marketa. Razdaljina između njih mora da bude najmanje metar“, svedoči za Sputnjik politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.

© Sputnik / Dejan SimićSve je zatvoreno osim apoteka, pekara i prehrambenih prodavnica.
Kako izgleda vanredna situacija u Republici Srpskoj? - Sputnik Srbija
Sve je zatvoreno osim apoteka, pekara i prehrambenih prodavnica.

On dodaje da su svi prehrambeni marketi izuzetno dobro snabdeveni, da nema nestašica i da je Banjaluka sklopila dogovor sa privantom firmom za dostavu, koja od prekjuče, o trošku grada, građanima starijim od 65 godina na kućnu adresu isporučuje namirnice i lekove.
Taj grad je, takođe o svom trošku, obezbedio i dezinfekciju ulaza i stepeništa stambenih zgrada.
Kozomara ističe da u Republici Srpskoj, za sada, nije uvedeno nikakvo ograničenje kretanja građana i da je situacija mirna - nema tenzije, incidenata, ni straha među građanima, koji poštuju uputstva nadležnih.

Šatorski karantini na granici

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je na konferenciji za novinare da je juče počelo postavljanje šatorskih karantina, koji će se nalaziti u blizini graničnih prelaza sa Hrvatskom i gde će 14 dana biti u izolaciji svi oni koji budu dolazili iz inostranstva.

„To su šatori koji su postavljeni na Rači, u Gradišci i Brodu i tamo armija strogo kontroliše ulaz. Najsvežiji primer je da je autobus iz Austrije sa 38 putnika bio zadržan nekoliko sati u Gradišci i da je utvrđeno da je četvoro putnika bilo u bliskom kontaktu sa osobama koje su u Austriji smeštene u bolnicu zbog zaraženosti koronavirusom“, navodi Kozomara.

Banjaluka – žarište koronavirusa

U Republici Srpskoj koronavirusom je trenutno zaraženo 45-oro ljudi, od kojih se 39 nalazi u Banjaluci, što označava taj grad kao žarište virusa. Među zaraženima je i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

© REUTERS / Bing GuanU Republici Srpskoj trenutno je 45-oro zaraženih koronavirusom.
Kako izgleda vanredna situacija u Republici Srpskoj? - Sputnik Srbija
U Republici Srpskoj trenutno je 45-oro zaraženih koronavirusom.

Kozomara tvrdi da je virus u Repbuliku Srpsku doneo jedan poznati banjalučki biznismen, koji nije bio u izolaciji kada se vratio iz Austrije sa skijanja, već se osmog marta s društvom kretao po kafićima i noćnim klubovima. Sagovornik Sputnjika dodaje da je ta osoba do sada zarazila 18-oro ljudi.
Prema poslednjim informacijama, u BiH je proteklih dana ušla 71.000 građana iz inostranstva.

Fond za pomoć i obnovu privrede

Cvijanović je na konferenciji otkrila da Vlada RS namerava da organizuje fond za pomoć i obnovu privrede, koji će se puniti i domaćim i stranim finansijskim sredstvima.

„U ekonomskoj sferi, pripremamo se da intervenišemo finansijskim sredstvima onima kojima će ta pomoć biti potrebna, a u zdravstvenoj sferi da preduzimamo sve mere, kako ne bismo ugrozili stariju populaciju. To zahteva jake mere i kazne za one koji ih se ne budu pridržavali“, istakla je Cvijanović.

Još jedna od mera koju je Vlada RS donela je moratorijum na otplatu kredita, koji važi za sva fizička i pravna lica.

Oštrije kazne za nepoštovanje mera

Cvijanović je pohvalila većinu građana za poštovanje propisanih mera, ali je dodala da „postoje neodgovorni pojedinci koji mogu da nanesu štetu celokupnom stanovništvu“ i da će zbog toga republički krizni štab doneti još oštrije mere.

© Srna / Borislav ZdrinjaŽeljka Cvijanović, predsednica Republike Srpske
Kako izgleda vanredna situacija u Republici Srpskoj? - Sputnik Srbija
Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske

„Pooštrićemo kaznenu politiku, jer ne sme biti moguće da neko ugrozi čitavo stanovništvo i samo plati 100, 200 ili 300 konvertabilnih maraka. Ovo zahteva ažurnost i efikasnost svih naših institucija i apsolutnu uvezanost Vlade preko određenih institucija u zdravstvu, Republičke civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova“, kategorična je Cvijanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala