Borba ruskih sveštenika – noćnim litijama protiv koronavirusa /foto/

© AFP 2023 / ALEXANDER KHUDOTEPLYRuska pravoslavna crkva
Ruska pravoslavna crkva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok građani u velikoj meri brinu o samoizolaciji i ličnoj higijeni kako bi se izborili sa pandemijom koronavirusa, sveštenici moskovskog Visoko-petrovskog manastira odlučili su da se protiv zaraze bore noćnim litijama.

U Moskvi je grupa sveštenika organizovala svakodnevne noćne litije u borbi protiv KOVIDA-19. Prema rečima igumana Pavla, oni planiraju da redovno posećuju Visoko-petrovski manastir uz moleban, da posipaju njegove zidove svetom vodom i da se obraćaju Bogu i svecima.

On je pojasnio da ta tradicija postoji još od vizantijskih vremena. Litije su održavane kada su se u gradovima pojavljivale razne katastrofe.

A post shared by Igumen Petr Eremeev (@peter_eremeev) on

„Danas nam je svima potrebna pomoć odozgo, zato su su braća našeg manastira jednoglasno odlučila da se poveća broj molitvi“, rekao je iguman.

U litijama će učestvovati šest do osam sveštenika manastira. Time se neće kršiti odluka gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, koji je zabranio da se od 16. marta održavaju masovne manifestacije u kojima učestvuje više od 50 ljudi.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 227 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od devet hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala