Amerikanci uspešno testirali hiperzvučnu raketu na Havajima /video/

© Foto : Oscar SosaAmerička hiperzvučna raketa C-HGB lansiran 19. marta na ostrvu Kuai na Havajima.
Američka hiperzvučna raketa C-HGB lansiran 19. marta na ostrvu Kuai na Havajima. - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD udvostručuju napore na razvoju hipersoničnog naoružanja otkad je Rusija najavila da je uspešno razvila nekoliko primeraka takvog naoružanja 2018.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je da je uspešno testiralo hiperzvučnu raketu (C-HGB) 19. marta sa lansirne rampe na ostrvu Kuai na Havajima. Ministarstvo je u zvaničnoj izjavi objavilo da lansiranje predstavlja „glavnu prekretnicu“ na putu razvoja hipersoničnog naoružanja.

U izjavi je navedeno da je projektil do zadatog cilja putovao „hipersoničnom brzinom“, ali nije precizirano koliko je maha dostigao. Dodaje se da će američka Agencija z protivraketnu odbranu proučavati podatke o letu rakete i izveštavati o napretku američkog hipersoničnog programa.

Pentagon je objavio video koji pokazuje trenutak ispaljivanja rakete.

Vašington je počeo da razvija hipersonično oružje još početkom 2000-ih, ali je odlučio da većinu svojih programa obustavi nakon što inicijalni testovi nisu dali dobre rezultate. SAD su udvostručile svoje napore na razvoju hipersoničnih raketa nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin otkrio da Rusija radi na tri projekta u toj sferi.

Rusija je do sada predstavila supersonično vozilo „Avangard“, lansirala je iz vazduha hipersoničnu balističku raketu Kinžal a trenutno završava razvoj protiv-brodske hipersonične krstareće rakete Cirkon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala