Demokratski savez Kosova traži smenu Aljbina Kurtija

© REUTERS / Agron BeqiriIsa Mustafa u parlamentu tzv. Kosova
Isa Mustafa u parlamentu tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, odlučio je da podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju.

Mustafa je to rekao sinoć novinarima nakon sednice stranačkog predsedništva, koje je konstatovalo da Kurti sa svojim pokretom ugrožava prijateljstvo Prištine sa SAD I dononsi jednostrane odluke o smeni ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua, iz DSK.

Mustafa je rekao da je na sastanku predsedništva razmatrna aktuelna situacija na Kosovu, prouzrokovana rizikom da dođe do narušavanja odnosa sa SAD zbog odbijanja Kurtija da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH.

Takođe, Kurti je, kazao je Mustafa, suprotno koalicionom sporazumu i svojevoljno odlučio da smeni ministra unutrašnjih poslova, Veljiua, člana DSK.

Rekao je i da je 12. marta razgovarao sa Kurtijem, predsednicom parlamenta, Vjosom Osmani i potpredsednikom vlade iz DSK Avdulahom Hotijem, te da je tada od kosovskog premijera tražio da bezuslovno ukine takse na način kako to traže SAD.

Odbijanjem da to ucini, dodao je, Kurti ugrožava odnose Prištine i Amerike, koja je glavni kosovski partner i saveznik.

Rekao je da prijateljstvo sa SAD u srcu programa DSK, a da je odbijanje ukidanja taksi dovelo da zamrzavanja američkih investicija i pretnji Amerike da će povući svoje snage sa kosovske teritorije.

Govoreći o smeni Veljiua, Mustafa je rekao da je to bila jednostrana i samovoljna odluka Kurtija, koja je naterala DSK da pokrene zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtiju.

Podsetio je da je u međuvremenu Amerika zamrzla oko 200 miliona dolara za projekat „MC C 8“ i na poruke zvaničnika SAD da, ako Priština nije za mir, oni će povući I svoje trupe sa kosovske teritorije.

Podsetio je I da je došlo do još jednog povlačenja investicija, koja je trebalo da bude uložena u gradnju elektrane Kosova e-Re.

Najzad, naveo je, da odluka Kurtija da smeni Veljiua predstavlja poruku da on više ne želi da sarađuje sa DSK.

Zato će, istakao je, DSK pokrenuti zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtiju, jer, kako je rekako, DSK ne želi da bude deo takve vlade.

„Uvereni smo da takva vlada ugrožava odnose sa SAD, vojnu i mirovnu misiju, ekonomsko prisustvo i političku podršku koju moramo imati u budućnosti za novo priznanje i put Kosova ka evroatlanskim integracijma. Želimo da budemo deo NATO, a ako se Amerikanci povuku naša KBS nema nikakvu perspektivu“, rekao je Mustafa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala