Tramp obećava: U pravom trenutku ćemo se umešati na tržište nafte

© SputnikNafta i dolari
Nafta i dolari - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će se umešati u situaciju na naftnom tržištu „u pravom trenutku”, a za sada pokušavaju da nađu „sredinu” između koristi zbog niskih cena i zaštite svoje naftne industrije, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.
„S jedne strane, našim potrošačima naftnih derivata ovo pomaže, jer smanjenje cene nafte je poput velikog smanjenja poreza. Ali, s druge strane, to nanosi štetu našoj moćnoj industriji”, izjavio je Tramp.

On je još istakao da SAD mogu ozbiljno da utiču na situaciju, ali pokušavaju da nađu srednje rešenje.

Tramp je takođe dodao da je situacija veoma nepovoljna po Rusiju, jer su cene nafte najniže u proteklim decenijama, mada je to vrlo nepovoljno i po Saudijsku Arabiju.

„Rusija i Saudijska Arabija se bore oko cena i obima proizvodnje nafte. Amerika će se umešati kad za to dođe vreme”, naglasio je Tramp.

Situacija na naftnom tržištu

Podsetimo, kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

CC0 / piksabej / Naftno polje
Tramp obećava: U pravom trenutku ćemo se umešati na tržište nafte - Sputnik Srbija
Naftno polje

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK plus nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke iznosiće 12,3 miliona barela nafte dnevno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala