Stražari morskih dubina: U Rusiji se obeležava Dan podmorničara

© AP Photo / STRINGERJedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, "Kursk", koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000.
Jedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, Kursk, koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na današnji dan 1906. godine uredbom ruskog cara Nikolaja II pomdornice su postale deo vojne flote. Na Dan obeležavnja podmorničara, u Murmanskoj oblasti izvedene su vežbe na nuklearnim podmornicama, gde je posada pokazala svoje veštine i staloženost.

Prema pisanju televizije „Zvezda“ priprema podmornice za uplovljavanje u more uključuje ceo niz zadataka. Podmorničari treba da odrade vežbe preživaljavanja u različitim uslovima. 

Kako se navodi, ruski podmorničari su jedinstveni – ne samo da plove pod ledom Arktika, nego na tom području održavaju i vojne vežbe, u kojima primenjuju raketno naoružanje. Borbene zadatke na moru istovremeno rešava više od deset podmornica razlitiče klase.

Ističe se da će morska flota ove godine dobiti još pet podmornica, što svedoči o njihovom izuzetnom značaju.

Podmorničari svakodnevno izvršavaju različite borbene zadatke tokom obuke – od vanrednih situacija na podmornici, poput zapaljenja, pojave dima, do lansiranja raketa. Kako se navodi, bez obzira da li je reč o požaru ili ulaska vode u podmornicu – ne sme biti panike. Kontrolisanje straha je veoma važan aspekt obuke, koji daje garanciju da će broj zaranjanja uvek biti jednak broju izranjanja podmornice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala