Rusija podržava ukidanje sankcija Siriji

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija podržava zahtev Sirije za ukidanje sankcija, jer širenje koronavirusa u Siriji može dovesti do katastrofe, izjavio je član odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Sergej Železnjak.
„Zahtev sirijskih vlasti za ukidanje sankcija od strane zapadnih zemalja je osnovan i morao bi biti ispunjen. Nema sumnje da zbog terorističkih napada i teške humanitarne situacije, širenje virusa u zemlji izmučenoj ratom, s narušenom ekonomijom i socijalnom sferom može predstavljati katastrofu. Istovremeno, treba imati u vidu da će se odsustvo neophodnih napora za sprečavanje porasta zaraženih u svakoj pojedinačnoj državi negativno odraziti na ukupnu situaciju s pandemijom u regionu i u svetu”, naglasio je Železnjak.

Ruski poslanik u Dumi je istakao da će momentalni prestanak spoljne ekonomske blokade omogućiti sirijskim vlastima da snage i sredstva usmere na sprečavanje širenja epidemije.

Pored toga, Železnjak je dodao da je Rusija uspela da se adaptira na situaciju sankcionog rata i da koristi režim sankcija za razvoj sopstvene proizvodnje i traganja za tačkama ekonomskog rasta.

„Svet se suočio s zajedničkom nesrećom u borbi protiv koje treba odbaciti sve rasprave, političke ambicije, obustaviti sankcije i nezakonita ograničenja da bi se maksimalan broj ljudi zaštitio od bolesti”, zaključio je Železnjak.

Podsetimo, prethodno su sirijske vlasti pozvale međunarodnu zajednicu da preduzme mere i zbog pandemije koronavirusa momentalno ukine sankcije Zapada Siriji.

Pandemija koronavirusa u svetu i Siriji

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 230 hiljada ljudi, više od 86 hiljada se oporavilo, a više od devet hiljada je umrlo.

CC0 / Unsplash / Mapa širenja koronavirusa
Rusija podržava ukidanje sankcija Siriji  - Sputnik Srbija
Mapa širenja koronavirusa

Trenutno u Siriji nije registrovan nijedan slučaj zaraze koronavirusom. U okviru preventivnih mera sirijska vlada je uvela čitav niz strogih ograničenja, uključujući obustavu avio-saobraćaja sa svim zemljama u kojima su registrovani slučajevi zaraze, a zatvorena je i kopnena granica sa Libanom. U celoj zemlji su zatvoreno restorani, kafići, muzeji, kao i sva mesta masovnog okupljanja. Takođe, skraćeno rade i državne ustanove, uključujući ministarstva i sudove.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala