Rusija: Moguće pooštravanje mera zbog koronavirusa

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLekari na aerodromu Šeremetjevo
Lekari na aerodromu Šeremetjevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske vlasti razmatraju mogućnost pooštravanja ograničavajućih mera širom zemlje zbog pandemije koronavirusa, saopštio je izvor iz Vlade Rusije.

Prema njegovim rečima, razmatraju se različite opcije, pažljivo se analizira situacija s koronavirusom u zemljama, kao što je Kina, Italija, Francuska, Španija.

Reč može biti o smanjivanju broja ili potpunoj zabrani masovnih kulturnih događaja i sportskih takmičenja, o dezinfekciji radnih prostorija preduzeća i odeljenja, kao i o izmenjenom režimu rada.

Izvor iz vlade ističe da se razmatra mogućnost da se uvede mogućnost rada od kuće za zaposlene.

„Trenutno su takve mere na snazi uglavnom u Moskvi, ali treba doneti odluku šta preduzeti u celoj zemlji“, pojašnjava izvor.

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Angela Merkel: Koronavirus je najveći izazov od Drugog svetskog rata

Prema njegovim rečima, razmatra se opcija da se preporuči svim stanovnicima Rusije da ne izlaze iz kuće ukoliko se pojave simptomi respiratorne virusne infekcije i da odmah pozovu lekara u tom slučaju.

„Jasno je da se mnogim ljudima te preporuke i odluke čine suvišnim, posebno ograničenja i moguće zabrane. Ali bitno je razumeti da naučnici, epidemiolozi, lekari smatraju da su upravo takve mere efikasne u borbi protiv epidemije“, zaključio je on.

Na sajtu vlade Rusije objavljeno je da se ograničavajuće mere, koje je Rusija uvela kako bi  sprečila uvoz koronavirusa u zemlju, mogu menjati u skladu sa situacijom i analizom epidemiološke situacije u zemljama u inostranstvu.

Jedna od najgorih kriza zdravstva u poslednjih 50 godina

Vlada Rusije je okarakterisala virus Kovid-19 kao jednu od najgorih svetskih kriza u sferi zdravstva u poslednjih 50 godina.

„Danas je situacija okarakterisana kao globalna pandemija. To je jedna od od najgorih svetskih kriza u sferi zdravstva u poslednjih 50 godina“, ističe se u saopštenju vlade o merama zaštite zdravlja stanovništva od nove bolesti.

Iz kabineta vlade Rusije se navodi da Rusija poseduje iskustvo u borbi protiv epidemija u zemlji i svetu, koje je uspešno rezultiralo.

„Naši napori su usmereni na razvoj vakcine i efikasnih načina lečenja“, navodi se u dokumentu.

Situacija pod kontrolom

Ističe se da Rusija ima značajne resurse za reagovanje na pretnje poput koronavirusa.

„Zahvaljujući formiranoj sanitarno-epidemiološkoj službi, pružanju finansijske podrške naučnim istraživanjima i razvoju u toj oblasti, Rusija poseduje značajne resurse za reagovanje na ovakve pretnje“, navodi se u dokumentu.

Iz vlade ističu da je njihov rad omogućio da se situacija drži pod kontrolom i obezbedila dragoceno vreme za razvoj dodatnih mera za borbu protiv širenja koronavirusa.

Ruske vlasti podsećaju na to da se ova bolest u većini slučajeva manifestuje u blažem obliku, period inkubacije traje do 14 dana, a zaražena osoba može preneti bolest i pre pojave simptoma.

Prema najnovijim podacima, 8.970 osoba preminulo je od koronavirusa širom sveta, dok je više od 219 hiljada obolelo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji novog koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala