Premijer Rusije: Nema mesta za paniku, izborićemo se sa pretnjom

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaPutnici prolaze kroz sanitarnu kontrolu na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi
Putnici prolaze kroz sanitarnu kontrolu na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Rusije Mihail Mišustin izjavio je da Rusija nema razloga za paniku zbog situacije sa koronavirusom i da će se zemlja izboriti sa ovom pretnjom.
„Mnogi ljudi su tek sada počeli da shvataju ozbiljnost situacije. Ali nema razloga za paniku. Rusija ima uspešno iskustvo u borbi protiv epidemija kako u zemlji, tako i u svetu. Izborićemo se sa ovom pretnjom“, naglasio je Mišustin na sastanku vlade.

Premijer je istakao da će vlada i Centralna banka Rusije smanjivati volatilnost finansijskog tržišta i preduzimati dodatne korake neophodne za normalizaciju situacije.

Premijer je naveo da su medicinske ustanove u Rusiji spremne za različit razvoj situacije sa koronavirusom.

„Raspoređen je dovoljan broj bolničkih kreveta, imamo dovoljno respiratora, a po potrebi njihov broj će se povećati. Napravljena je zaliha lekova i zaštitne opreme. Medicinske organizacije spremne su za različite scenarije“, objasnio je Mišustin.

On je rekao da će vlada od petka početi brzo praćenje svih cena u celoj zemlji i dodao da će se to ticati prehrambenih proizvoda, dečije robe, lekova, medicinskih proizvoda, dezinfekcionih sredstava i individualne zaštitne opreme.

Ruske vlasti će putem interneta pratiti situaciju sa dovoljnim brojem medicinskih maski u regionima u vezi sa koronavirusom, rekao je Mišustin.

„Da bismo to postigli, otvorićemo jedinstveni informativni centar u kome će se prikupljati sve informacije za svaki region“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ruska industrija bi trebalo da poveća proizvodnju medicinskih sredstava za kojima sada postoji povećana potražnja.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 219 hiljada ljudi, više od 85 hiljada se oporavilo, a skoro devet hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala