Evakuacija ruskih turista iz Crne gore: Prvi avion poleteo sa aerodroma u Podgorici

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAerodrom u Podgorici
Aerodrom u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi avion avio-kompanije „S7 Ejrlajns” sa 175 ruskih turista poleteo je sa podgoričkog aerodroma, saopštilo je rusko diplomatsko predstavništvo u Crnog Gori.

U cilju evakuacije ruskih državljana iz Crne Gore angažovana su još tri aviona, saopštila je ruska amabasada u Crnoj Gori.

„U vezi s pojavom na društvenim mrežama pogrešnih objava i slučajeva panike, obaveštavamo da će letovi predviđeni za evakuaciju ruskih državljana u njihovu domovinu biti nastavljeni u narednim danima”, saopštilo je rusko diplomatsko predstavništvo.

Ruske diplomate su utvrdile da ruski avio-prevoznik „Pobeda” trenutno ima dozvolu za dva večernja leta, a dobijene su dodatne dozvole za jedan let 20. marta i jedan let avio-kompanije „S7” 21. marta.

„Pored toga, takođe tražene su dozvole za dva leta 'Pobede' i jedan let kompanije 'Aeroflot'”, zaključile su diplomate.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAeroflotov avion
Evakuacija ruskih turista iz Crne gore: Prvi avion poleteo sa aerodroma u Podgorici - Sputnik Srbija
Aeroflotov avion

Povodom povratka ruskih državljana zbog pandemije koronavirusa iz inostranstva u Rusiju, danas je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da sa na tome radi bez prestanka i da su svi napori ruskih spoljnopolitičkih službi usmereni na pružanje podrške ruskim državljanima i pomoći radi povratka u domovinu.

Prema rečima Zaharove, pri Ministarstvu spoljnih poslova je formiran i koordinacioni štab u čijem sastavu su predstavnici teritorijalnih i funkcionalnih ogranaka ovog ministarstva. 

„Glavno odeljenje je Centar za krizne situacije, koji je preuzeo osnovni zadatak za koordinaciju između institucija, naših amabasada i komunikacije sa ruskim građanima”, pojasnila je Zaharova.

Problemi sa ruskim turistima u Crnoj Gori

Vlasti u Crnoj Gori su utorak saopštile o prva dva slučaja zaraženih koronavirusom. Zemlja je prethodno obustavila međunarodni drumski, železnički i vazdušni saobraćaj zbog pandemije, a granice su zatvorene za ulazak stranaca.

„Pobeda“ i „S7“ saopštile su da čekaju dozvolu vlasti te zemlje da izvedu državljane Rusije. Avio-kompanija „Aeroflot“ zatražila je u utorak pomoć ruske Savezne agencije za vazdušni saobraćaj i ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se ovo pitanje što je pre moguće rešilo. Portparolka Savezne agencije za vazdušni saobraćaj „Rosavijacija“ izjavila je za Sputnjik da Savezna agencija za vazdušni saobraćaj i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preduzimaju mere za dobijanje odgovarajućih dozvola od vazduhoplovnih vlasti Crne Gore.

© Sputnik / Nebojša PopovićRuski turisti na aerodromu u Tivtu
Evakuacija ruskih turista iz Crne gore: Prvi avion poleteo sa aerodroma u Podgorici - Sputnik Srbija
Ruski turisti na aerodromu u Tivtu

Izvor blizak vazduhoplovnim vlastima Rusije ranije je saoopštio da je crnogorska vlada tražila da se za dozvolu za evakuaciju Rusa iz zemlje bez karte preveze 50 crnogorskih državljana iz Moskve u Tivat.

Prvu dozvolu za let iz Crne Gore dobila je kompanija „Aeroflot“, pa su prvi putnici u sredu uveče poleteli za Moskvu.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 219 hiljada ljudi, više od 85 hiljada se oporavilo, a skoro devet hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala