Naftno tržište se oporavlja: Cene rastu

© Fotolia / AshDesignCena nafte
Cena nafte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene nafte rastu posle jučerašnjeg pada, pokazuju podaci trgovanja.

Tako je cena nafte „Brent” porasla za 16 odsto do skoro 29 dolara, a cena nafte „VTI” za 30 odsto, odnosno do skoro 26 dolara po barelu.

Juče su svetske cene nafte bile na minimumu zabeleženom tokom 2002-2003. godine, što je dovelo do pada vrednosti rublje.

Ovim povodom je ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio da je Centralna banka Rusije odlučila da dozvoli prodaju deviza na tržištu u cilju stabilizacije kursa rublje.

„Ova odluka će samo obezbediti veću prodaju deviza na deviznom tržištu, što će omogućiti stabilizaciju kursa rublje u odnosu na druge valute”, izjavio je Siluanov u intervjuu za televizijski kanal „Rosija-1”.

Situacija na naftnom tržištu

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

CC0 / Pixabay / Nalazište nafte
Naftno tržište se oporavlja: Cene rastu - Sputnik Srbija
Nalazište nafte

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK plus nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke iznosiće 12,3 miliona barela nafte dnevno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala