Kravlji urin, beli luk: Razbijene najapsurdnije zablude u borbi protiv koronavirusa

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Novi koronavirus - ilustracija
Novi koronavirus - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Egipatsko izdanje „SasaPost“ navelo je najapsurdnije i opasne zablude o borbi protiv koronavirusa.

Alkohol

Alkoholni napici ne pomažu u borbi sa koronavirusom i ne sprečavaju zaražavanje, navelo je izdanje i dodalo da je u Iranu desetine ljudi umrlo od trovanja metanolom, koji su pokušali da upotrebe kao lek.

Kravlji urin

Predstavnik jedne od vodećih indijskih partija „Indijske narodne partije“ (BJP) Suman Hariprija pozvao je građane da u ishrani koriste kravlji urin, jer, kako je rekao, ne samo da štiti od novog virusa, već i sprečava rak.

Njegov kolega Svami Čakrapani organizovao je čak i „zabavu sa kravljim urinom“, na kojoj su gostima davali pomenutu tečnost.

Homeopatija

Izdanje je homeopatiju nazvalo najpoznatijom pseudonaukom i preporučilo da se homeopatska sredstva izbegavaju u lečenju.

U članku je istaknuto da su neke pristalice homeopatije pozivale da se u borbi protiv koronavirusa koristi arsenikum (homeopatski preparat napravljen od arsena).

Beli luk i slana voda

Na društvenim mrežama šire se dezinformacije o tome da, ukoliko koronavirus dospe u telo, zadržava se četiri dana u grlu i tek onda dospeva u organizam, navelo je izdanje.

S tim u vezi, u borbi protiv novog virusa predlaže se često unošenje slane vode i belog luka u organizam, iako je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da oni ne mogu da unište virus, navodi se u članku.

Prirodna ulja, rastvor koloidnog srebra i čaj

Prema navođenju izdanja, američka uprava za praćenje kvaliteta prehrambenih proizvoda i lekova upozorila da prirodna ulja, rastvor koloidnog srebra i čaj, koje mnoge kompanije reklamiraju i smatraju efikasnim u borbi protiv koronavirusa, zapravo ne pomažu.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 227 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od devet hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala