Kon za Sputnjik: U Srbiji ima zaraženih lekara, ali oni su izolovani /video/

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaHirurg
Hirurg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Epidemiolog Predrag Kon rekao je za Sputnjik da u Srbiji ima lekara zaraženih koronavirusom, ali da su oni izolovani kao i njihovi kontakti.

„Što se tiče zdravstvenih radnika oni će biti sasvim sigurno zaraženi imamo čak i pojedinačno da jesu, ali su odmah izolovani i njihovi kontaki su utvrđeni i takođe izdvojeni“, rekao je Kon.

Kako je naveo, nemoguće izbeći da se medicinsko osoblje zarazi.

On je stoga istakao da ukoliko zdravstveni radnici imaju bilo kakve simptome ne bi smeli da rade.

„Ako počnu i blage respiratorne infekcije ne sme da se radi. Čak iako se oseća dobro ne sme da radi, ne samo zbog sebe nego i drugih. To se teško razume jer su zdravstveni radnici naučili da rade i kada im nije dobro, a sada je situacija kada se to ne sme“, rekao je Kon.

On je kazao da ne mogu svi lekari biti testirani, ali da se svi sa simptomima moraju povući sa radnog mesta.

Kon je naveo da medicinari koji su u kontaktu sa zaraženim pacijentima moraju da imaju kompletnu opremu ― maske, odela, rukavice i naočare ― kako bi bili zaštićeni.

Nećemo testirati sve

Upitan zašto se ne testiraju svi već samo određeni Kon je kazao da su u početku testirani samo oni koji su dolazili iz zaraženih područja, a da se sada testiraju oni koji imaju tešku akutnu infekciju.

„Ne testiramo one sa lakim i blagim slučajevima. Cilj nam je da spasavamo živote. Doneli smo racionalnu odluku“, rekao je Kon i dodao da ne bi bilo dovoljno testova ako bi testirali sve koji to žele.

On je kazao da i oni koji nemaju simptome oboljenja mogu da prenose virus, ali je u tim slulčajevim prenos mnogo manji.

Nema još zvaničnog leka ni vakcine

On je kazao da leka ni vakcine još nema i upozorio da samostalno uzimanje lekova je poput samostalno uzimanja antibiotika te da postoji mogućnost od rezistencije što nam u ovom trenutku nije potrebno.

„Ono što ja znam je da su u eksperimentalnoj fazi određeni virostatici i virocidi koji se u ovakvim situacijama uz pristanak pacijenata evetualno i daju, ali to mi nemamo, ali imamo sve ostalo što se daje u svetu“, rekao je Kon.

On je kazao da vakcine još nema da se ulazi u drugu fazu kliničkog ispitivanja, ali da je to još daleko od dopuštene primene.

Razmišljamo o tome kako omogućiti bar malo izlaska starijima

Povodom mere da stariji od 65 godina u urbanim sredinama ne smeju da izlaze, a u ruralnim stariji od 70 godina, Kon je rekao da se jako loše oseća zbog te mera, ali da svi moraju da razumeju da je ona izrečena kako bi stanovništvo bilo sačuvano.

On je kazao i da ima u stručnom štabu i onih koji razmišljaju šta bi mogla biti alternativa i kako bi možda ipak mogli da omoguće kontrolisane izlaske napolje.

„Ima nas dosta koji već razmišljamo šta bi bila alternativa, šta možemo da preporučimo da mogu da izlaze malo, ali kontrolisano“, rekao je Kon.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala