Hoće li pad cena nafte povući za sobom i cene gasa

© AP Photo / Richard DrewBerzanski trgovac na Njujorškoj berzi
Berzanski trgovac na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Događaji na tržištu nafte i problem koronavirusa potisnuli su u drugi plan cene gasa koje suobično vezane za naftu, pa je nekako izmaklo pažnji pitanje da li će i kako pad cena nafte povući za sobom i cene gasa. Eksperti se slažu da neće jer su cene gasa pale ranije, zbog smanjenje potražnje, izazvane padom kineske ekonomije zbog korona virusa.

Dmitrij Adamidov, ruski analitičar za energetiku, objašnjava da su neki gasni ugovori vezani za naftu, ali postoje i drugi načini trgovine. U svakom slučaju, bez obzira na to koja je vrsta ugovora posredi, pad cena nafte obara i cenu gasa.

Cene gasa pale pre cena nafte

Prema njegovim rečima, tržište gasa se transformiše.

„S obzirom na pad kineske ekonomije, a zahvaljujući povećanoj ponudi američkog gasa, cene gasa su pale u Evropi i pre nego što je počeo rat sa cenama nafte.“

Ekspert ističe da je u ovom trenutku teško davati prognoze, jer je generalno situacija „nezdrava“.

„Sve dok traje panika, haos i ratovi oko cena nafte, cene gasa mogu biti niske. Sada bi bilo najbolje da potrošači kupuju gas za buduću upotrebu, ali to ne mogu da učine svi, jer nemaju svi skladišta. A dalje će sve zavisiti od toga kolika će biti recesija, pošto će borba protiv koronavirusa doneti više štete ekonomiji nego sam koronavirus, jer proizvodnja faktički prestaje. I dok Kinezi već planiraju da ponovo pokrenu svoju privredu, u Evropi i SAD tek sve počinje i nije jasno koliko će se brzo ova situacija završiti“, kaže Adamidov.

Shodno tome, u uslovima kada pada potražnja i kada su cene niske, tržište mora da nađe neki novi balans, jer niske cene dovode do konzerviranja nalazišta, smanjenja proizvodnje, smanjenja investicija i u budućnosti, samim tim, smanjuje se i ponuda, objašnjava Adamidov.

„Mislim da će još godinu i po dana sve biti prilično nejasno i podložno kolebanju, a za dalje ćemo videti. Živimo u takvom vremenu kada se poznati stereotipi urušavaju, tako da je teško reći šta će se dalje dešavati. Ali mislim da ćemo za godinu i po dana doći do neke nove ravnoteže“, kaže ekspert.

Ruska ekonomija se drži

Na pitanje kako će ova situacija sa koronavirisom i nestabilnost na energetskom tržištu uticati na rusku ekonomiju, Adamidov kaže:

„U stvari, to će uticati prvo na javni sektor, a potom zavisi od toga šta će javni sektor raditi: ako počne da troši pare iz rezervnih fondova, ruska ekonomija sigurno neće napredovati, ali neće biti ni mnogo loše. „Gasprom“ će imati manje dividendi i manje ulaganja u medije, sport, socijalne programe itd. „Gasprom“ će morati da smanji troškove upravljanja“, smatra Adamidov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala