Fejsbuk blokira vesti o koronavirusu zbog greške u sistemu

© REUTERS / Johanna GeronLogo kompanije Fejsbuk na mobilnom telefonu
Logo kompanije Fejsbuk na mobilnom telefonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korisnici Fejsbuka prijavljuju blokiranja članaka novinskih kuća na ovoj društvenoj mreži, a koji se odnose na koronavirus. Fejsbuk je odmah reagovao.

 

Mnogi korisnici ove društvene mreže prijavili su da je Fejsbuk blokirao članke novinskih kuća poput Bi-bi-sija i Independenta, zbog kršenja smernica, a slične probleme prijavili su i korisnici Instagrama, prenosi portal Kliks.ba.

Fejsbuk je objavio da je problem proizišao iz „greške u sistemu protiv spama“, koji je pogrešno prepoznao sadržaj kao problematičan.

„Vratili smo sve objave koji su pogrešno uklonjene, uključujući objave o svim drugim temama, a ne samo one koje su povezane s virusom Kovid-19“, kažu iz Fejsbuka.

Prema njihovim rečima, problem je nastao zbog automatizovanog sistema koji uklanja veze do zlonamernih stranica, ali koji takođe pogrešno uklanja i druge objave.

Fejsbuk je pre nekoliko dana objavio da je odredio zaposlene koji će od kuće ažurirati sadržaj zbog zabrinutosti oko pandemije koronavirusa.

Za pregled sadržaja kompanija se oslanja na kombinaciju algoritma veštačke inteligencije i ljudskih moderatora, navodi Independent.

Grupacija kompanija koja uključuje Gugl, Majkrosoft, LinkedIn i Redit, navela je u svom saopštenju da planira da sarađuje sa vladama širom sveta kako bi pomogli u suzbijanju smrtonosnog virusa.

„Pomažemo milionima ljudi da ostanu povezani, dok se zajedno borimo protiv prevare i dezinformacija o virusu, podižemo autoritativni sadržaj na našim platformama i delimo novosti u koordinaciji s zdravstvenim agencijama vlada širom sveta“, navodi se u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala