Cena ruske nafte najniža od početka veka

© Fotolia / marrakeshhNaftna nalazišta
Naftna nalazišta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena ruske nafte marke „urals“, koja se isporučuje severozapadnoj Evropi, spustila se do 18,64 dolara po barelu, saopštila je agencija „Argus Media“.

„Cena nafte 'urals' neprestano pada usled odluke saudijskog naftnog giganta 'Saudi Aramka' da naglo snizi cene na isporuke sirovina za april“, navela je agencija.

Ističe se da je to najniži nivo cena od početka 2002. godine. Prema podacima agencije, na pad cena su uticala saopštenja o povećanju isporuke nafte iz baltičkih luka početkom aprila za 25 procenata u odnosu na mart.

Podsetimo, cena nafte marke Brent se danas kreće oko 26 dolara za barel.

Situacija na naftnom tržištu

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK plus nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke iznosiće 12,3 miliona barela nafte dnevno.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala