Cena nafte porasla za više od pet odsto

© AP Photo / Mark LennihanTrgovci na Njujorškoj berzi
Trgovci na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korekcioni rast vrednosti sirove nafte „Brent“ u četvrtak ujutro naglo je ubrzao i premašio 5,5 odsto, pokazuju podaci sa berze.

U 7.13 po srednjoevropskom vremenu cena majskih fjučersa za sernomorsku mešavinu nafte „Brent“ skače za 5,63 odsto – na 26,27 dolara za barel. Nekoliko minuta ranije cena „Brenta“ dostizala je 27,11 dolara za barel. Cena majskih fjučersa za naftu „VTI“ povećava se istovremeno za 12,48 odsto – na 23,43 dolara za barel.

U sredu su tokom trgovanja cene nafte padale za 13-21 odsto. Sirova nafta „Brent“ dostigla je minimum od 12. maja 2003 – 26 dolara po barelu, a cena „VTI“ – minimum od 1. marta 2002, i iznosila je 23 dolara po barelu.

Situacija na naftnom tržištu

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Tako je sirova nafta „Brent“ početkom prošle nedelje dostigla minimum iz januara 2016, a tipa VTI – minimum iz februara iste godine. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala