Bez instrumenata za rad: Italijanski lekari na ivici nerava

© Sputnik / Alessandro Rota / Uđi u bazu fotografijaMedincinski punktovi u Italiji
Medincinski punktovi u Italiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Doktorka iz Bergama požalila se u intervjuu listu „Korijere dela Sere“ na kritičnu situaciju u bolnicama zbog koronavirusa.

Prema rečima hururga, nedostaju sredstva za pomoć obolelim.

„Besni smo. Nemamo instrumente da pomognemo svima, samo zaštitna sredstva…Pacijent prestaje da diše, masiraš mu srce – naravno, ti kao doktor ne možeš da ga ostaviš da umre – on te gleda. A kako da ga intubirate? Imaš cev, ali nemaš aparat za mehaničku ventilaciju. I šta da se radi?“, navodi list reči lekara.

Osim toga, ona je ispričala o merama opreza koje moraju da se preduzimaju kako ne bi zarazili supruga i decu.

Novi koronavirus - ilustracija - Sputnik Srbija
Kravlji urin, beli luk: Razbijene najapsurdnije zablude u borbi protiv koronavirusa

„Uoči povratka kući upozoravam muža da drži decu dalje od mene. Idem u toalet, bacam sve u mašinu za veš, stojim pod tušem 40 minuta, trljam se sapunom. Zatim stavljam masku, ali se ipak držim dalje od dece“, ispričala je ona.

Lekarka je pomenula i da je ošišala kosu kako bi maksimalno smanjila mogućnost da virus donese u kuću.

Hirurg je priznala da doktori moraju da razgovaraju i sa porodicom umrlih pacijenata koji čak ne mogu ni da se oproste od njih.

„Prenosimo pacijentima reči koje nam govore članovi njihove porodice preko telefona, dajemo im ceduljice sa porukama i crteže unuka koje nam donose. Porodici saopštavamo telefonom o umrlima. Morala sam da razgovaram sa dvoje dece pacijenta koji žive daleko jedni od drugih. Nisu ga čak mogli ni da oplaču zajedno. Da ne govorim o tome da nisu mogli da ga drže za ruku – čak ni mi to ne možemo da uradimo. Oni umiru sami. U mrtvačnicu ih voze uvrnute u foliju sa sredstvima za dezinfekciju“, ispričala je doktorka, naglasivši da se mnoge njene kolege nalaze na kraju živaca zbog brige i umora.

Ona je ispričala i šta najviše bolesnici traže od nje.

„Pacijent oseća šta se dešava i to se može pročitati u njegovim očima. „Prenesite mojoj supruzi da je volim“ ili „pozdravite moju tek rođenu unuku koju nisam uspeo ni da vidim“, navela je doktorka.

Broj žratava koronavirusa u Italiji porastao je za poslednja 24 časa za 427 osobe, saopštio je šef službe za civilnu zaštitu Anđelo Boreli.  Ukupan broj žrtava ovog virusa na Apeninima dostigao je 3405.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala