Ukrajina: Sankcije su ključan instrument za obuzdavanje Rusije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine  usprotivilo se ukidanju sankcija Rusiji u kontekstu sve veće globalne krize i pretnje koronavirusom, saopšteno je na veb stranici ministarstva.

„Najnoviji pokušaji manipulacije (predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantina) Kosačova u vezi sa ukidanjem sankcija zbog koronavirusa jasno potvrđuju da aktuelna ekonomska ograničenja protiv Rusije vidno utiču na rusku ekonomiju, bez obzira na stalna negiranja Kremlja“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je sankcije okarakterisalo kao ključni instrument „za obuzdavanje države-agresora“.

„Verujemo da je za Rusiju efikasan i brz način da se oslobodi međunarodnog pritiska sankcija tako što će prekinuti agresiju protiv Ukrajine i okupaciju njene teritorije, a takođe i isplatiti nadoknadu za učinjenu štetu. Svet bi zaista trebao da se ujedini u borbi protiv koronavirusa, međutim takva borba ne bi trebalo da bude razlog za ignorisanje ili nekažnjavanje ruske agresije protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šef odbora za međunarodna pitanja Bundestaga Valdemar Gert ranije je izjavio da je potrebno ukinuti sankcije Rusiji imajući u vidu situaciju sa novim virusom, jer, prema njegovim rečima, u teškim vremenima zemlje treba da pomažu jedna drugoj.

S tim u vezi, ruski senator Konstantin Kosačov ocenio je da bi države BRIKS u uslovima porasta globalne krize i pretnje zbog koronavirusa trebalo da iniciraju istovremeno i potpuno ukidanje svih ekonomskih sankcija, osim onih koje je uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Moskva je više puta isticala da nije strana koja učestvuje u konfliktu u Ukrajini, kao i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala