U Rusiji raste broj zaraženih: Zaharova poziva građane da budu krajnje odgovorni

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaBolnica u Rusiji za pacijente za koje se sumnja da imaju koronavirus
Bolnica u Rusiji za pacijente za koje se sumnja da imaju koronavirus - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji je za jedan dan registrovano još 33 obolelih od novog tipa koronavirusa, a ukupan broj dostigao 147 zaraženih, pa je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova pozvala ruske građane da budu krajnje odgovorni i minimalizuju putovanja, jer mogu da izgube mnogo više.
„Naravno da shvatam da su ljudi već uplatili turističke aranžmane, kupili karte, ali je i pored toga neophodno odgovorno ponašanje, jer se situacija menja na svakih 30 minuta. Neprestano se smenjuju informacije da je ova ili ona zemlja ukinula letove, obustavila saobraćaj i uvela stroge karantinske mere”, naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, „zbog svega navedenog se može izgubiti mnogo više, jer se može dogoditi da se putnici nađu u blokadi i bez mogućnosti bilo kakve komunikacije”.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaStrani turisti nose maske u parku u Moskvi
U Rusiji raste broj zaraženih: Zaharova poziva građane da budu krajnje odgovorni - Sputnik Srbija
Strani turisti nose maske u parku u Moskvi

Situaciju s koronavirusom je komentarisao i Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina. On je odgovorio na pitanje novinara da li se može smatrati da se u Rusiji ne može očekivati veće širenje koronavirusa do 22. aprila, kada je planirano sveopšte glasanje o izmenama Ustava.

„Postoje razne prognoze o razvoju situacije. Čovečanstvo se faktički suočilo s virusom, čija se tendencija razvoja može samo pretpostaviti i pokušati prognozirati. Neki konkretni zaključci o tome šta će biti za mesec-dva sada se mogu doneti, ali oni ne bi bili tačni. Zbog toga se trenutno možemo rukovoditi samo aktuelnom situacijom”, izjavio je Peskov.

Prema rečima Peskova, Putin se prilikom potpisivanja ukaza o glasanju vodio trenutnom situacijom s koronavirusom, zasnovanom na izveštajima Operativnog štaba, ali je istovremeno predvideo i „prilično čvrstu klauzulu”.

Izmene ruskog Ustava u svetlu pandemije koronavirusa

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se nalaže da sveopšte glasanje o izmenama ruskog Ustava bude 22. aprila.
Ukaz je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je, međutim, naveo da ukoliko to bude potrebno zbog situacije oko koronavirusa glasanje može da bude pomereno.

I pored sve važnosti izmena Ustava, nema ničeg važnijeg od zdravlja i života građana, istakao je on.

Prethodno je Ustavni sud Rusije usvojio amandmane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala