Sever Kosova meta terorističke Albanske nacionalne armije (ANA)?

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGPripadnici terorističke organizacije OVK
Pripadnici terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristička organizacije Albanska nacionalna armija (ANA) pojavila se u javnost posle gotovo deset godina provedenih u ilegali a njen lider u govoru koji je održao uputio je poziv svojim članovima na spremnost da deluju. Tako je sever Kosova ponovo meta terorista.

Vođa ove terorističke organizacije je naveo da oni imaju jedinice, bataljone, brigade, specijalne jedinice, koje su dobro obučene i spremne da deluju u svakom momentu.

Koliko je opasno ponovo aktiviranje ove organizacije i imala li razloga da se poveruje da će možda napasti sever Kosova ili jug Srbije?

Profesor vojnih nauka dr Mitar Kovač za kaže Sputnjik da nije iznenađen ponovnim pojavljivanjem ANA-e, s obzirom da se ovakve organizacije u strateškom poimanju „velike Albanija“ aktiviraju u različitim vremenskim periodima. Mogući povod za njihovo oglašavanje, naš sagovornik, povezuje sa predstojećim nastavkom pregovora Beograda i Prištine i u tom kontekstu, on ne beži od mogućnosti, da sever Kosova bude pod nekom vrstom presije.  

Teroristi ANA-e mogu da  ugroze Sever Kosova

 „U suštini, instrukcije im daje ekstremističko rukovodstvo u Prištini i Tirani. To je zajednička organizacija, koja se samo zbog međunarodne zajednice promoviše da nije pod kontrolom političke vlasti sa Kosova. Za očekivati je da će i sever Kosova biti pod nekim „udarom“ kao i jugu Srbije. Sever Kosova jeste cilj, ali i pokušaj pravljenja neke ravnoteže sa Preševskom dolinom, radi pregovaračke pozicije u narednom periodu,“ mišljenja je naš sagovornik. 

Dr Kovač podseća da je ANA teroristička organizacija koja je dobijala različita imena na određenim prostorima – OVK na Kosovu i Metohiji, OVPMB na jug SRbije i ONA u Makedoniji. Kako kaže, sve je to na žalost, bilo instruirano sa pojedinim obaveštajnim službama Zapada, kao podrška za postizanje političkih ciljeva za šta su im čak i neki svetski davali legitimitet.

„Danas ANA želi da nastavi tu militarističku i terorističku dimenziju objedinjavanja albanskog etničkog prostora, zato što ne može političkim sredstvima, niti objektivnom argumentacijom da ostvare ni jedan od političkih ciljeva u međunarodnim organizacijama. To znači, da se namera da se sila koristi kao sredstvo za ostvarenje ciljeva,“ objašnjava naš sagovornik.

Pod kontrolom ekstremista sa Kosova

Velikoalbanska ideja nikada nije bila kažnjena od strane međunarodne zajednice, dodaje dr Kovač, pa ni kada je sa Kosova prognano više od 200.000 Srba. Sada se ponovo pokušava da strategijom svršenog čina - očišćeni prostor – postigne cilj.

„Siguran sam da će u budućnosti ova organizacija i takozvana legalna vojska Kosova, biti upotrebljena u funkciji terora nad manjinskim zajednicama koje se ne povinuju interesima velikoalbanskih partija, pre svega na Kosovu i njihovim ciljevima. Delovanje ANA-e može da bude opasno po Srbe na Kosovu i Metohiji, jer očito nameravaju da ih nasiljem, kao u prošlosti,  etnički očiste. I to ne samo južno od Ibra, i enklave, već da to urade i na severu Kosova.  Ako do toga dođe, neće ni Srbija, a ni međunarodna zajednica na to neće gledati blagonaklono,“ ističe on.

Dr Kovač napominje da ova organizacija uza sebe imaju podršku legitimnih organa rukovodstva u Prištini, i ono što neće da prikažu kao akcije lažne države Kosovo, to se prebacuje na ovakve organizacije, kao da je to njihov samostalni čin.

ANA: NATO nam je prijatelj

Na ovom skupu rečeno je da ih NATO snage smatraju prijateljskim snagama, pošto je pohvalio kosovske institucije, ali rekao je da će se, ako bude potrebno, ANA vrlo brzo mobilizovati.

Albanska nacionalna armija (ANA; alb. Armata Kombëtare Shqiptare - AKSh) je albanska teroristička organizacija, koja ima za cilj stvaranje Velike Albanije (prema drugim izvorima — zaštitu teritorijalnog integriteta samoproglašene Republike Kosovo). Ima dva politička krila „Nacionalni komitet za oslobođenje okupiranih teritorija“ i „Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca“. Prema pisanju britanskih ali i albanskih medija prošle godine, ova organizacija ima oko 12 hiljada vojnika, koji su dobro obučeni pre svega za gerilsko ratovanje a mnogi od njih su prošli i front u Avganistanu i drugim stranim ratištima.

Tokom govora lider  ove organizacije je reko da imaju veliku podršku ljudi, strukture u svim delovima Kosova i koje su uvek spremni da pruže veliku podršku. Takođe je dodao i da ih NATO snage smatraju prijateljskim snagama, pošto je pohvalio kosovske institucije, kao i da se njihova organizacija širi ubrzano širi na Albaniju, Makedoniju, Preševsku dolinu i delove Kosova pod okupacijom.

Inače, rukovodstvo i članovi ove organizacije poslednji put su se javno okupili 12. marta 2012. godine, jer na taj datum odaju počast svojim komandantima Islamu Beriši i Hamez Behramiju koji su poginuli 2003. godine. Ime vođe ove terorističke organizacije, se drži u tajnosti, a u javnosti se pojavio u maskirnoj uniformi i fantomkom na glavi, i saopšteno da je ova organizacija „zabrinuta zbog aktuelnog političkog razvoja u albanskim zemljama,“preneli su mediji na albanskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala