Moguća tri scenarija za za razvoj događaja u ruskoj ekonomiji

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDirektor "Zberbanke Rusije" German Gref
Direktor Zberbanke Rusije German Gref - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor „Zberbanke“ German Gref izjavio je da postoje tri moguća scenarija za razvoj događaja u ruskoj ekonomiji u vezi sa širenjem novog koronavirusa, piše list „Vedomosti“.

Gref smatra da, čak i u slučaju „najcrnjeg scenarija“, banka neće probiti normative kapitala Centralne banke Rusije i kriza će mirno proći bez spoljne podrške.

„Po sva tri scenarija ne vidim da ima dramatičnih posledica za ‘Zberbank’ i naše klijente“, istakao je on.

Direktor „Zberbanke“ napomenuo je da najstresniji scenario uključuje pad cena nafte na 20 dolara po barelu, pad rublje na sto rubalja za dolar, kao i neke makroekonomske pomake.

„Ovo je krajnje ekstremni scenario. Nismo još smislili gori, dok nam situacija ne postavi zadatak da razmatramo kritičniju varijantu“, naglašava Gref.

On tvrdi da banka neće prekršiti minimalne normative adekvatnosti kapitala i da će održati profitabilnost, dodavši da bi realizacija najgoreg scenarija dovela do pritiska na kapital.

Ispostavilo se da je kriza dublja nego što se isprva činilo, ali su se vlade svih zemalja uključile u borbu protiv njenih posledica, zaključuje Gref.

Ekonomska kriza

Centralna banka i Vlada Rusije u utorak su najavili mere za podršku ekonomiji zbog širenja koronavirusa i volatilnosti na globalnim finansijskim i robnim tržištima. Da bi podržala privredu i građane, vlada će formirati antikrizni fond u iznosu do 300 milijardi rubalja, Centralna banka će omogućiti bankama da kreditiraju i restrukturiraju kredite preduzećima u oblasti transporta i turizma bez pogoršanja procene njihove finansijske situacije, na mesec dana će biti ukinuta ograničenja u gradovima za trgovačke lance i uveden zeleni koridor za uvoz robe itd.

Do pada vrednosti ruske nacionalne valute je došlo zbog pada svetskih cena nafte, jer nije postignut dogovor o sporazumu OPEK+. Nakon informacija o tome da Saudijska Arabija namerava da poveća proizvodnju i smanji cenu sirovine, kotacije nafte su pale za 30 odsto.

U februaru-martu situacija na globalnom i ruskom finansijskom tržištu značajno se pogoršala. Širenje koronavirusne infekcije izvan Kine dovelo je do prodaje aktiva. Nakon pada cena nafte rublja je znatno opala.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV). 

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je 198.730 ljudi, većina se oporavila, a gotovo osam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala