Naučnici upozoravaju: Možda ćemo živeti na socijalnoj distanci godinu ili više

© https://pixabay.com/Penzioneri
Penzioneri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog pandemije koronavirusa koja ne jenjava naučnici upozoravaju da ćemo možda morati živeti na socijalnoj distanci godinu ili više.

Istraživači kažu da se suočavamo s groznim izborom: "vežbati" socijalno distanciranje mesecima ili godinu ili pustiti stotine hiljada ljudi da umru.

Život u mnogim zemljama sveta drastično se menja. Građani su fizički udaljeni od svojih najdražih, izbegavaju svoja omiljena javna mesta, a mnogi su zabrinuti zbog finansija ili su bez posla. Pojedini naučnici upozoravaju da se ova borba možda neće završiti za nekoliko meseci. 

Odgovor na pandemiju Kovid-19 prožima svaki aspekt života.

Stručnjaci za javno zdravstvo veruju da je socijalno distanciranje najbolji način za sprečavanje  strašne krize. Zdravstveni sistemi pretrpani su teškim slučajevima obolelih od koronavirusa, ljudima kojima trebaju respiratori i izolovani bolnički kreveti, navodi klix.ba.

"Neki mogu pogledati i reći, možda smo malo predaleko otišli", rekao je dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti i član Radne grupe za koronavirus Bele kuće.

Adam Kučarski, epidemiolog iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i autor knjige o širenju epidemije “The Rules of Contagion “, kaže da će se nastaviti širenje koronavirusa dok se ne pronađe vakcina koja će ga zaustaviti.

"Glavna poruka je koliko dugo se možemo boriti s ovim", zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala