Najveće žarište koronavirusom u Kikindi

© WikipediaVojvodina
Vojvodina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveće žarište koronavirusa u Vojvodini, ali i celoj Srbiji, trenutno je u Kikindi, a u tom gradu sprovode se posebne mere. Dva pacijenta, koja se leče u Kliničkom centru Vojvodine i čije je stanje najozbiljnije dolaze iz ovog grada.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je po svim epidemiološkim podacima virus u Kikindu došao iz Milana, prenosi RTS.

On je naveo i da virus nije prepoznat na vreme.

„Kikinda nam je najveće žarište u Vojvodini. To je po svim našim epidemiološkim podacima virus koji je došao iz Milana. Nije prepoznat na vreme. Bitno je da je u ovom trenutku jedan deo građana Kikinde u izolaciji i to nam je trenutno najveći problem. Pojavljuju se sada i kontakti kontakata kontakata i zbog toga su ove mere uvedene u Kikindi i trenutno su na neki način najdrastičnije u odnosu na celu Srbiju“, rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima u Kikindi su uvedene posebne preventivne mere da ne bi došlo do širenja dalje zaraze među građanima.

„Ono što je dobro je da svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa pacijentom koji je prvi zaražen, a to će uskoro već biti 14 dana, mislim sutra, da još nisu pokazali znakove oboljevanja. Ukoliko istekne taj rok od 14 dana, još uvek sve držimo pod kontrolom“, rekao je Gojković.

Naglasio je da u bolnici za sada nema infekcije i da je deo u kojem je ležao pacijent potpuno izolovan.

„I zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa tim pacijentom i pacijenti koji su ležali zajedno sa pacijentom, iako je taj pacijent bio odmah od starta izolovan, ne pokazuju znakove oboljevanja. To je ono što je dobro“, naveo je Gojković.

Zatvoreni ugostiteljski objekti, pijace, prodavnice

Pokrajinski štab za vanredne situacije izdao je juče naredbu da se zbog širenja koronavirusa u Kikindi obustavi rad svih ugostiteljskih objekta, svih pijaca, kao i da se zatvore sve trgovinske radnje, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

Štabu u Kikindi je izdata i naredba da se izvrši dezinfekcija svih javnih površina, zdravstvenih ustanova, autobuske i železničke stanice, a posebno autobusa za međugradski saobraćaj.

Naređeno je i da se svi kontakti osoba koje su već bile u karantinu stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. kao i da se zabrani prijem novih korisnika u domove za stare i gerontološke centre.

Osamdeset odsto pacijenata ima blage simptome

Sekretar je naglasio da trenutno 80 odsto pacijenata ima blage simptome, a 20 odsto tegobe koje se leče u ustanovama.

„Među njima je samo šest odsto onih koji zahtevaju ozbiljnije lečenje“, rekao je Gojković

Napomenuo je i da se do kraja sedmice očekuje velika isporuka opreme iz Kine.

Pokrajinski sekretar nije preciziro koliko su rešenja o izolaciji izdali sanitarni inspektori na teritoriji Vojvodine, koliko tačno postoji respiratora u pokrajini, kao ni koje se sve bolnice u Vojvodini opremaju kada zaraza dostigne najveći pik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala