Najopasnija činjenica o koronavirusu: Tek svaki sedmi zaraženi će biti registrovan

© AFP 2023 / Michal CizekSilueta muškarca sa medicinskom maskom na Karlovom mostu u Pragu
Silueta muškarca sa medicinskom maskom na Karlovom mostu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čak 86 posto slučajeva zaraze koronavirusom u Kini nije otkriveno pre zabrane putovanja. Naučnici tvrde da šest od sedam zaraženih koronavirusom može ostati neotkriveno.

Oko 86 posto pacijenata zaraženih koronavirusom ostalo je izvan evidencije, sve dok vlast u Kini nije uvela ograničenja putovanja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu „Sajens“, prenosi „Kliks“.

Kompjuterski model pomogao je istraživačima da prate infekcije i poreklo virusa, pre i posle zabrane putovanja u Vuhan. Osobe koje nisu znale da imaju koronavirus bile su izvor infekcija u 79 posto slučajeva.

„Neregistrovane infekcije često prolaze s blagim, ograničenim ili nikakvim simptomima. Zbog toga ostaju neprimećene. Zavisno o broju i jačini infekcije mogu izložiti virusu daleko veći broj populacije od onog koji bi bio da su otkriveni“, navodi se u istraživanju.

Većina simptoma Kovid-19 je blaga, a Centar za kontrolu bolesti i prevenciju javlja da se teži oblici pokazuju u 16 posto slučajeva. Najviše su izložene starije osobe i pacijenti s hroničnim zdravstvenim problemima, piše Foks njuz.

Građani širom sveta pozvani su da primene meru socijalne distance i rad od kuće ako je to moguće. Ukupan broj evidentiranih slučajeva širom sveta veći je od 200.000, a preminulo je oko 8.000 ljudi.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala