Nafta i koronavirus udaraju po ruskoj ekonomiji: Rublja pada, industrija se smanjuje

© REUTERS / Kacper PempelRuska berza
Ruska berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi sektori ruske ekonomije se smanjuju zbog pada cena nafte i širenja novog tipa koronavirusa, izjavio je ministar finansija Rusije Anton Siluanov na sastanku odbora Federalne blagajne.
„Kao što vidite, Rusija se u poslednje vreme suočava s teškom situacijom usled smanjenja cena naših energetskih resursa, koji su uvek predstavljali jedan od osnovnih faktora rizika po našu ekonomiju. A sada je tu i još ozbiljniji faktor – koronavirus. Već smo razgovarali o sektorima kao što su saobraćaj, uključujući avio-saobraćaj, turizam, mali biznis, kao i ceo niz drugih sektora. Očigledno je da se obim kupovine skupe robe smanjuje, uključujući i automobile", istakao je ruski ministar finansija.

Siluanov je naglasio da se situacija ne odvija baš najbolje, te da Rusija odstupa od makroekonomskih prognoza za 2020. godinu, jer, na primer, pad kotacija nafte smanjuje obime prihoda od energenata.

„Podsetiću da je ukupan obim federalnog budžeta oko 20 biliona rubalja (nešto više od 350 milijardi dolara po današnjem kursu). Moraćemo da aktiviramo sredstva iz naših rezervi. Ipak, sada se moramo koncentrisati na ciljanu, efikasnu podršku onim granama ekonomije, regionima, malim preduzetnicima i svima koji bez državne podrške jednostavno ne mogu da postoje", pojasnio je ruski ministar.

Rublja na najnižem nivou u poslednje četiri godine

Ruska nacionalna valuta dodatno je oslabila i trenutno kurs iznosi 86,05 rubalja za jedan evro.

Kako prenose mediji, ovo je najveći pad ruske valute u protekle četiri godine, a tačnije od februara 2016.

Dodaje se i da je na kurs ruske rublje u najvećoj meri uticao pad cene nafte.

Situacija na naftnom tržištu

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK+ nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o količini proizvodnje nafte.

© Fotolia / AshDesignCena nafte
Nafta i koronavirus udaraju po ruskoj ekonomiji: Rublja pada, industrija se smanjuje - Sputnik Srbija
Cena nafte

Centralna banka i Vlada Rusije u utorak su najavile mere za podršku ekonomiji zbog širenja koronavirusa i volatilnosti na globalnim finansijskim i robnim tržištima. Da bi podržala privredu i građane, vlada će formirati antikrizni fond u iznosu do 300 milijardi rubalja, Centralna banka će omogućiti bankama da kreditiraju i restrukturiraju kredite preduzećima u oblasti transporta i turizma bez pogoršanja procene njihove finansijske situacije, na mesec dana će biti ukinuta ograničenja u gradovima za trgovačke lance i uveden zeleni koridor za uvoz robe itd.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala