Kurs evra premašio 90 rubalja, a dolara 82 rublje

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMenjačnica u Moskvi
Menjačnica u Moskvi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurs evra na tržištu Foreks premašio je 90 rubalja, dok je vrednost dolara 82 rublje. Razlog za to je dramatičan pad cena nafte na svetskim tržištima.

Kotacije nafte i devizni kurs srušili su se nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Tako je sirova nafta „Brent“ početkom prošle nedelje dostigla minimum iz januara 2016, a tipa VTI – minimum iz februara iste godine. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je 10. marta da vrata OPEK+ nisu zatvorena i da su redovni sastanci planirani u maju-junu, a nije isključio ni mogućnost novih sporazuma. Prema saopštenju Kremlja, nije isključeno da će Rusija i Saudijska Arabija uspeti da se dogovore o proizvodnji nafte.

S druge strane, direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio je da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke će iznositi 12,3 miliona barela nafte dnevno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala