Kosačov: Potrebno ukidanje svih ekonomskih sankcija

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski političar Konstantin Kosačov
Ruski političar Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Države BRIKS bi u uslovima porasta globalne krize i pretnje zbog koronavirusa trebalo da iniciraju istovremeno i potpuno ukidanje svih ekonomskih sankcija, osim onih koje je uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), smatra predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
„Ovakav dogovor bi mogle da iniciraju države BRIKS (Velika Britanija, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika), podrže članice G20 i zatim potvrdi i SB UN”, napisao je Kosačov na svom nalogu na Fejsbuku.

Prema mišljenju ruskog senatora, u kratkoročnoj perspektivi ovo je naoperativniji i najefikasniji odgovor na aktuelne izazove, uslovljene pandemijom koronavirusa i propratnim događajima. U dugoročnoj perspektivi, pak, to bi bio „odgovoran i adekvatan doprinos svetskih lidera radi postizanja ciljeva održivog razvoja, koje zastupa UN”.

Kosačov je podsetio da se prema procenama stručnjaka, trenutno samo 30 odsto svetske ekonomije nalazi u zelenoj zoni, a 70 odsto je ili pod sankcijama ili u zoni nepredvidivosti i pretnji sankcijama.

Senator je zaključio da bi usvajanje odluke o ukidanju sankcija omogućilo da se taj potencijal oslobodi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala