U suzama uputila poruku mladima: Ispovest italijanske medicinske sestre

© Foto : PiksabejMedicinska sestra
Medicinska sestra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borba protiv koronavirusa za medicinske radnike je teška, ne samo fizički već i emotivno, pošto su svedoci velike patnje pacijenata. Tim rečima medicinska sestra iz Italije opisuje situaciju sa kojom se zdravstveni radnici suočavaju u bolnicama.

Broj zaraženih se stalno povećava, što dodatno povećava pritisak kojim su izloženi zdravstveni radnici, rekla je Frančeska Rovati, medicinska sestra bolnice u Pjačenci, žarištu epidemije Kovida-19 u Italiji.

Rovati navodi da je praktično ogluvela od zvuka koji proizvode boce za kiseonik, a koje su neophodne pacijentima koji imaju ozbiljne respiratorne probleme.

Ona dodaje da nema dovoljno opreme za sve kojima je potrebna terapija kiseonikom, kao i da se ponekada na slobodan bolnički krevet čeka duže nego što se očekivalo.

„Najgore je što vidite veliku patnju. Vidite mnoge ljude koji su bolesni, koji su sami, a malo toga možete da učinite“, kazala je Rovati.

Rovati, koja kao medicinska sestra u bolnici radi 13 godina, nije mogla da suzdrži suze opisujući situaciju u zdravstvenoj ustanovi.

„Sem toga što smo zdravstveni radnici, mi smo i ćerke, majke, roditelji. U pitanju je i ljudska strana priče koja je veoma snažna“, objašnjava Rovati.

Zdravstveni radnici pod stalnim rizikom da se i sami zaraze

„Živimo u veoma stresnom vremenu jer živimo od danas do sutra...Ne znamo kakva će nas smena sutra zadesiti. Čak i među nama, neko bi mogao da se razboli ili bude pozitivan na Kovid-19“, rekla je ona.

Rovati je apelovala na sve, a posebo mlade, da ne potcenjuju opasnost koronavirusa. Starije osobe su svakako ugroženije, ali Kovid-19 ne „raspoznaje godine“, pa tako ima i ljudi srednjih godina koji su oboleli.

Italijani pevaju u karantinu - Sputnik Srbija
Pevanje - način da se prevaziđe užas izazvan koronavirusom

Uprkos neumornim naporima medicinskih radnika, Italija je i dalje zemlja koja je najviše pogođena koronavirusom u Evropi.

Samo u toku jučerašnjeg dana, zabeležena su 345 smrtna slučaja, od kojih 26 u Pjačenci.

U Italiji su od posledica koronavirusa do sada umrle 2.503 osobe, a zaraženo je 31.506 ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala