Dijaspori zabrana ulaska u zemlju?

© Tanjug / Marko KarovićPutnici koji su se vratili iz Turske na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.
Putnici koji su se vratili iz Turske na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako bi se sprečilo masovno širenje koronairusa, naša zemlja najozbiljnije razmatra mogućnost da uvede privremenu zabranu dolaska u zemlju pripadnicima srpske dijaspore, saznaju „Novosti“.

Njihov povećan priliv očekuje se pred katolički i pravoslavni Uskrs, odnosno između 17. i 21. aprila, pa su domaći stručnjaci upozorili da bi tada moglo da dođe do eskalacije virusa Kovid-19.

Što se tiče ostalih naših državljana koji se nalaze na službenom ili turističkom putovanju u inostranstvu, ukoliko se u zemlju vraćaju iz rizičnih zemalja, odnosno iz Italije, Švajcarske, Španije i Austrije, za njih su spremljeni posebno čuvani karantini. Vlada je u utvrdila nekoliko takvih objekata.

Srpski građani koji dolaze iz zemalja koje nisu u grupi najrizičnijih, po prelasku granice dobijaju rešenja o 14-dnevnoj samoizolaciji.

Premijerka Ana Brnabić, apelujući na dijasporu da ne dolazi u Srbiju, iznela je podatak da je u protekla dva dana u zemlju ušlo više od 35.000 građana iz inostranstva.

Uručeno oko 8.000 rešenja o samoizolaciji

Sanitarni inspektori do sada su uručili ukupno oko 8.000 rešenja o samoizolaciji onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Budući da sedmoro nije poštovalo tu meru, biće procesuirani pred nadležnim sudom, rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Policija je, prema njegovim rečima, privela i četvoro vlasnika ugostiteljskih objekata koji nisu poštovali meru Vlade o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru do 50 ljudi i protiv njih će biti pokrenut krivični postupak.

Na graničnim prelazima od uvođenja vanrednog stanja, prema informacijama „Novosti“, pregledano je: 27 aviona, jedan voz, 178 autobusa i 684 putnička vozila, sa ukupno 5.678 putnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala