Crna Gora uslovila evakuaciju ruskih turista iz zemlje

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAerodrom u Podgorici
Aerodrom u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora uslovila je izvođenje državljana Rusije iz ove zemlje zbog koronavirusa sa izvođenjem istim avionima njihovih državljana iz Rusije, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor.

Prema njegovim rečima, „sve je spremno“. „Ali problem nije u nama, problem je u Crnoj Gori“, rekao je izvor.

Sagovornik agencije dodao je da je sa ruske strane ambasada u potpunosti spremna o da su svi dokumenti pripremljeni.

„Oni su povezali dozvolu za poletanje ruskih aviona po ruske državljane sa izvođenjem istim avionima crnogorskih državljana iz Rusije“, objasnio je izvor.

On je dodao da građani Crne Gore „nisu sistematizovani, odnosno da su to i studenti i turisti i radnici“. „Treba ih prikupiti, a time ne bi trebalo da se bavi ruska strana, već crnogorska“, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, takođe se postavlja i pitanje plaćanja.

Crnogorske vlasti obustavile su međunarodni avio-saobraćaj zbog koronavirusa. Kompanije „Pobeda“ i „S7“ saopštile su da čekaju dozvolu vlasti te zemlje da izvedu državljane Rusije. Avio-kompanija „Aeroflot“ zatražila je u utorak pomoć ruske Savezne agencije za vazdušni saobraćaj i ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se ovo pitanje što je pre moguće rešilo.

Portparolka Savezne agencije za vazdušni saobraćaj „Rosavijacija“ izjavila je za Sputnjik da Savezna agencija za vazdušni saobraćaj i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preduzimaju mere za dobijanje odgovarajućih dozvola od vazduhoplovnih vlasti Crne Gore. Izvor blizak vazduhoplovnim vlastima Rusije ranije je saoopštio da je crnogorska vlada tražila da se za dozvolu za evakuaciju Rusa iz zemlje bez karte preveze 50 crnogorskih državljana iz Moskve u Tivat.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 199 hiljada ljudi, većina se oporavila, a gotovo osam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala