Bugarska pritiče u pomoć: Komšijama šalje medicinski alkohol

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Bugarska Bojko Borisov
Premijer Bugarska Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je spremna da isporuči susedima medicinski alkohol kako bi doprinela borbi protiv koronavirusa, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov na vanrednom sastanku s bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.
„Srećom, imamo mnogo destilerija. Postoji nekoliko firmi koje proizvode 1.000 tona mesečno. Kada potrebe našeg tržišta budu zadovoljene, možemo pomoći i našim susedima. To kažem zato što se hrvatski kolega požalio da nisu u mogućnosti da pomognu. Imamo ogroman kapacitet za proizvodnju alkohola“, rekao je Borisov.

Premijer je dodao da je i i tekstilna industrija dobro razvijena i obećao da neće biti izvoza zaštitne odeće, dok potrebe bugarskog tržišta ne budu u potpunosti zadovoljene.

On je istakao da ništa ne ugrožava penzioni sistem bez obzira na epidemiju virusa.

„Penzioni sistem dopunjava se iz budžeta i za njegovo dugoročnu održivost potrebno je osigurati i dopunsko finansiranje iz rezervi. Kada pravimo proračune, potrebno je uzeti u obzir da svakog meseca izdvajamo milijarde za penzioni sistem“, rekao je Borisov.

Borisov je istakao da Bugarska čini sve napore kako bi vratila svoje državljane iz inostranstva.

„Zabranili smo građanima izlazak iz zemlje, osim u slučajevima kada je reč o lečenju ili nečemu neodložnom“, rekao je on.

Borisov je takođe još jednom apelovao na stanovnike Bugarske da se pridržavaju vanrednih mera koje su uvedene.

„Postoji i naređenje da se sme ići samo na posao, u apoteku, banku i prodavnicu. To je jedina mera koja se pokazala kao delotvorna“, istakao je premijer.

U Bugarskoj je do sada zabeležen 81 slučaj obolevanja od koronavirusa, od kojih su dve osobe umrle.

Pandemija koronavirusa KOVID-19

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 200 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od osam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala