Stiže „Ajfon 12“, a evo šta se priča o njegovom izgledu, bojama i performansama /video/

© Foto : screenshot/YTAjfon 12
Ajfon 12 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iak je „Epl“ predstavio svoj trio modela „ajfon 11“ pre samo pet meseci, glasine su se već pojavile na horizontu - špekulacije o predstojećim modelima „ajfona 12“, „12 pro“ i „12 maks“. Međutim, jedan faktor može u velikoj meri uticati na uspeh sledeće serije „ajfon“ telefona, a to je koronavirus.

„Eplovi“ dobavljači u Kini već su isključeni ili rade u ograničenom kapacitetu, što bi moglo uticati na zalihe u septembru, kao i prodaju. Direktor „Epla“ Tim Kuk upozorio je investitore da kompanija ove godine možda neće ispuniti svoje ciljeve za drugi kvartal. U subotu je kompanija zatvorila sve svoje prodavnice izvan Kine.

Fotografija Gabrijele Ciglijano, koja je osvojila glavnu nagradu na foto-konkursu „Ajfon fotografi avords 2019“ - Sputnik Srbija
Umetnost sa dlana: Najbolje fotografije napravljene „ajfonom“

Bez obzira na to, proći će puno meseci dok se ne približimo predviđenom izlasku „ajfona 12“ ovog septembra. Pored toga što je možda uveo 3D dubinski senzor svojim zadnjim kamerama, kao i nove veličine ekrana, pojavile su se špekulacije da će „Epl“ sa zakašnjenjem uključiti funkciju koja će telefon učiniti konkurentnim: 5G. Ovo ima smisla uzimajući u obzir da je njihov glavni suparnik, „Samsung“, ove godine lansirao tri nova 5G telefona, „Galaksi S20“, „S20 plus“ i „S20 ultra“.

Postoji takođe šansa da će „Epl“ lansirati dugo očekivani nastavak „ajfona SE-a“ (poznat kao „ajfon 9“ ili „ajfon SE 2“) i ranije tkoom godine, piše „Si net“.

„Ajfon 11“ i „12“ mogli bi izgledati vrlo slično

Svake druge godine „Epl“ najčešće pravi značajne kozmetičke promene svojih modela kako bi osvežio izgled telefona – na zadovoljstvo kupaca. Međutim, prema izveštaju japanskog novinara Maka Otakare, koji se poziva na neimenovanog kineskog dobavljača, „ajfon 12“ izgledaće vrlo slično kao i „ajfon 11“. Jedina moguća razlika je da će kod „dvanaestice“ rubovi biti malo zakrivljeniji.

Satelit u orbiti i planeta zemlja - Sputnik Srbija
Kompanija „Epl“ formirala tajni tim za pravljenje satelita

...Ili vrlo različito?

S druge strane, „Epl“ takođe govori o potpunom redizajnu telefona koji obuhvata i ravne ivice (slično kao novi „ajpedovi“). Ovo bi moglo po podstaći veliku potražnju.

„Ajfon 12A“ mogao bi stići u tamnoplavoj boji

Prošle godine, „Epl“ je predstavio ponoćnozelenu boju „ajfona 11 pro“ i „11 pro maks“. Sviđala vam se nijansa ove boje ili ne, činjenica je da je prodaja nadmašila očekivanja. Ove godine postoji mogućnost da „Epl“ lansira još jednu boju, tamnoplavu.

„Ajfon 12“ mogao bi imati i veće i manje ekrane

Jedna od glasina koje kruže već duže vreme je da će „Epl“ predstaviti nove veličine 

ekrana. Jedan od novih modela mogao bi imati ekran od 5,4 inča (13,7 cm). Od trenutnih modela, „ajfon 11 pro“ ima najmanji ekran – 5,8 inča (14,7 cm). S druge strane, „ajfon pro maks“ mogao bi dostići i 6,7 inča (17 cm), što je za 0,2 inča duže od modela „11 pro maks“ (16,5 cm).

Takođe, pominje se da će ekran raditi na 120 Hz. Većina telefona radi na 60 frejmova po sekundi (60 Hz), ali neki poput „T 7 pro“ rade na 90 Hz. „Rejzer foun 2“ radi takođe na 120 Hz. S većom brzinom osvežavanja ekrana, telefon reaguje brže i listanje sadržaja deluje glađe.

 

„Epl“ bi ove godine mogao predstaviti pet novih modela

Uz mogućnost novih veličina ekrana, postoje glasine i da će „Epl“ proširiti broj modela. Glasine kažu da se radi o četiri nova modela koja stižu na jesen 2020: Jedan veličine 5,4 inča (13,7 cm), dva od 6,1 inča (15,5 cm) i jedan od 6,7 inča (17 cm). Svi bi imali OLED ekrane.

Trenutni „ajfon 11“ modeli od 5,8 inča (14,7 cm) mogli bi otići u prošlost. Tada bi model od 5,4 inča i jedan od dva modela 6,1 inča bili nešto jeftiniji, pod imenom „ajfon 12“. Oni skuplji modeli bili bi drugi 6,1-inčni model, kao i 6,7-inčni model i zvali bi se „ajfon 12pro“ i „12 pro maks“.

Telefon Samsung galaksi fold - Sputnik Srbija
Aplikacija koja vam omogućava da vidite ko prati vaše podatke

...od kojih bi jedan bio „ajfon 9“

Peti model bio bi nastavak modela „ajfon SE“, za koji se govorilo da više podseća na „ajfon 8“. Bilo da ponese ime „9“ ili „SE 2“, ovaj model bio bi prvi „ajfon“ srednje-nižeg cenovnog ranga još od 2016. godine, kada je SE model debitovao s cenom od 399 dolara. U januaru smo mogli videti da je „Epl“ započeo proizvodnju, ali usled pandemije moglo bi doći do odlaganja.

„Ajfon 12“ mogao bi imati 5G opciju (ili ne?)

Glasine kažu da bi novi modeli podržali 5G tehnologiju, čak i da će „Epl“ koristiti vlastite 5G antene. Postoji nekoliko razloga zbog kojih kompanija to nije napravila već u 2019. godini. „Epl“ obično ne juri ekskluzivitet u telefonskim trendovima, već želi dobro da usavrši svoju tehnologiju, pre plasiranja na tržište. Isto tako je zaostajao za konkurencijom i kod 3G, odnosno 4G mreže.

Drugi je razlog taj što je „Epl“ prestao da radi s vodećim provajderom 5G modema, kompanijom „Kvalkom“ zbog spora s licencom. Dve kompanije su svoje parnice riješile 2019. i potpisale višegodišnji 5G ugovor. Zbog toga je došlo do kašnjenja, u razdoblju kad su konkurenti već izbacili telefone s podržanom 5G tehnologijom.

„Ajfon“ 12 će možda imati 3D dubinski senzor na zadnjoj kameri

Od izlaska „ajfona iks“, sve nove verzije imaju prednje kamere s 3D dubinskim očitavanjem. Poznata i pod imenom „Fejs ID“. Ova osobina omogućava da skenirate svoje lice kako biste otključali telefon ili autorizirali digitalno plaćanje. Pojavile su se glasine da će „Epl“ napraviti još jedan korak u tom pravcu i svoje zadnje kamere takođe opremiti ovom tehnologijom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala