Izbori ne postoje dok traje pandemija

Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da se predizborne radnje za parlamentarne izbore koji su rapisani 4. marta prekidaju i da više ne teku,  kao i da više nema nikakvih izbornih blokova.

"To je dogovor danas i ja sam zahvalan svim ljudima koji su pokazali želju da učestvuju na izborima. Imamo jedinstven stav po tom pitanju. Izbori za nas ne postoje dok se borimo sa koronom. Kada se to završi sešćemo zajedno i dogovoriti datum izbora", rekao je Vučić, na osnovu razgovora sa predstavnicima izbornih lista danas popodne.

Predsednik se večeras sastao s predstavnicima političkih stranaka, a sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković.

Predsednik Vučić je rekao da se predizborne radnje za parlamentarne izbore koji su rapisani 4. marta prekidaju i da više ne teku,  kao i da više nema nikakvih izbornih blokova.

"Ni o kakvim datumima nismo hteli da govorimo, to je jednoglasan stav svih učesnika današnjeg sastanka", preneo je Vučić novinarima.

Kada se završi borba sa ovom najvećom pošasti savremenog sveta od Drugog svetskog rata do sada, da se onda, kako kaže, posvetimo politici i svemu drugom, a do tada tako nešto ne postoji.

Ovo radimo zato što je to naša obaveza, jer smo izabrani da zaštitimo živote ljudi, rekao je Vučić.

Među učesnicima sastanka bili su predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, predsednik DSS-a Miloš Jovanović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, prvi na listi Ujedinjene demokratske Srbije Marko Đurišić, predsednik SVM-a Ištvan Pastor, predsednik Stranke slobode i pomirenja Muamer Zukorlić, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović i drugi...

Šapić je posle sastanka rekao Tanjugu da niko zbog aktuelne situacije nije potezao temu izbora kao nešto važno, navodeći da je konstatovano da će se oni održati kada se za to steknu uslovi.

On je napomenuo da niko nije insistirao na datumu izbora, i podvukao da to nije učinio nijedan predstavnik nijedne stranke.

Šapić je ocenio da je atmosfera na sastanku bila izuzetno ozbiljna i odgovorna, i da je pozitivno iznenađen koliko su svi bili svesnosti važnosti situacije.

Kako je ocenio, došao je trenutak da srpski narod pokaže jedinstvo i da postoje važnije stvari od unutarstranačkih interesa.

Sagovornici su uoči sastanka ocenili da je odlaganje izbora realnost.

Miloš Jovanović iz DS S-a rekao je da će izbori koji su zakazani za 26. april morati da se odlože.

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Ocenio je da bi sve liste trebalo da imaju jednak tretman, ali je i ukazao da će svakako biti vremena za odmeravanje političkih snaga, jer država sada ima prečih stvari.

Zoran Živković iz Nove stranke rekao je da treba da se prekine s teškim izjavama i da se radi ozbiljan posao u vezi s epidemijom koronavirusa, te da eksperti treba „u tom smislu da preuzmu priču“.

Kako je rekao, „izbore, naravno, treba odložiti“, a vanredno stanje, po njemu, treba da traje dok traje pandemija po odluci SZO, i da posle toga treba ići u izborni proces.

Naveo je da treba dati dovoljan rok za ozbiljnu kampanju koja, kaže, neće ugroziti ni zdravlje ljudi, ni demokratske principe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala