Udar korone na internet - može li izdržati

© Foto : PixabayVisoke tehnologije
Visoke tehnologije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta i izolacija zbog koronavirusa izazvali su u delovima Evrope nezabeleženi pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije.

Iako postoji bojazan od kolapsa sistema, zapadnoevropski provajderi ipak tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanim internet saobraćajem, ali i da rade na tome da povećaju svoje kapacitete, prenose evropski mediji.

U nemačkom data centru DE-CIX u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svetu i najvažnijem u Evropi, 15. marta uveče zabeležen je novi svetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi.

Predstavnici tog centra tvrde da ne bi bilo problema čak i kada bi sva preduzeća u Evropi prešla na rad od kuće.

Portparol Dojče telekoma izjavio je za list Handelsblat da je ta kompanija još u januaru pripremila planove za vanrednu situaciju i eventualnu pandemiju i da je glavni cilj da se očuva funkcionisanje infrastrukture, a da za sada nema posebnog opterećenja mreže.

Vatrogasci i radnici Crvenog krsta uzimaju uzorke za test na koronavirus od vozača automobila u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Nemački institut: Pandemija bi mogla da traje dve godine

Predsednik nemačkog IT udruženja „Bitkom” Ahim Berg kaže da obavljanje mnogih aktivnosti od kuće zbog koronavirusa predstavlja izazov za mreže, ali da ne stvara obavezno i nove vrhove opterećenja, jer se oni javljaju uveče, po završetku radnog vremena, pošto mrežu najviše opterećuje gledanje videa, što čini 60 odsto ukupnog protoka.

Berg dodaje da su prohtevi rada od kuće, video-konferencija i nastave preko interneta srazmerno skromni.

Britanci u izolaciji igraju igrice

I u Velikoj Britaniji telekomunikacione kompanije tvrde da mogu da izađu na kraj sa povećanom aktivnošću. Britanski provajderi saopštili su da imaju planove za vanrednu situaciju i da mogu da se nose sa pojačanim pritiskom u radno vreme.

© Fotolia / VadymvdrobotGejmer
Udar korone na internet - može li izdržati - Sputnik Srbija
Gejmer

Mark Džekson, urednik sajta ISP Rivju, kaže da ne treba očekivati kolaps širokopojasnog interneta ili nešto slično, ali da je sasvim moguće smanjenje brzine interneta u vreme masovne upotrebe.

Britanci boravak u izolaciji najviše prekraćuju igricama, ako je suditi po izveštaju najveće platforme za kompjuterske igre Strim, koja je u nedelju zabeležila rekord sa više od 20 miliona igrača aktivnih u isto vreme.

Italijani stalno na telefonu

Slična stvar zabeležena je i u Italiji koja je posebno teško pogođena epidemijom koronavirusa i gde je prinudna izolacija uvedena u mnogim oblastima.

Direktor Telekoma Italija Luiđi Gubitosi izjavio je da je kod kablovskog interneta zabeležen porast aktivnosti od 70 odsto, delom i zahvaljujući aplikacijama za igrice poput Fortnajt i Kol of djuti.

Medicinsko osoblje na severozapadu Italije, region Ligurija.  - Sputnik Srbija
Čitulje na 10 strana: Uznemirujući video iz Italije raširio se internetom

U Italiji je zabeležen i značajan porast mobilnog saobraćaja. Mobilna aplikacija Vocap saopštila je da je u Italiji zabeležen porast poruka i poziva od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Majkrosoft zabeležio stopostotni porast upotrebe aplikacija koje se koriste za rad od kuće. 

Ni najbolja mreža u Evropi nije garancija

Španija ima jedan od najboljih širokopojasnih interneta u Evropi, ali se pokazalo da ni takva mreža ne garantuje da ne može biti problema.

Vodeće španske telekomunikacione kompanije u zajedničkom proglasu su pozvale korisnike da u danima koji dolaze razumno koriste internet i mobilne telefonije.

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaNapad internet virusa na kompjutersku mrežu
Udar korone na internet - može li izdržati - Sputnik Srbija
Napad internet virusa na kompjutersku mrežu

Prema pisanju medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacionih kompanija porastao je proteklih dana za 40 odsto, broj mobilnih poziva za 50 odsto, a broj poruka preko mobilne aplikacije Vocap porastao je petostruko.

Operateri su pozvali korisnike da u radno vreme daunlouduju samo dokumente koji su im u tom trenutku potrebni, da obimnije dokumente ne šalju u vidu atačmenta u mejlovima, da koriste fiksne telefone i internet umesto mobilnih i da aplikacije za zabavu, striming filmova ili igranje igrica, koriste izvan udarnih vremena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala