U iščekivanju vakcine za koronavirus — teško i neizvesno

© Sputnik / Nikolay HiznyakVakcine
Vakcine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka kompanija koja je radila na razvoju vakcine za MERS započela je kliničko ispitivanje vakcine za novi koronavirus, ali sličnosti između ta dva slučaja ne znače i da će proces biti lak, smatra mikrobiolog Sergej Netesov.

Potencijalnu vakcinu za novi koronavirus razvila je američka kompanija „Moderna“, koja se temelji na prethodnom radu na MERS-u, bolesti koja je potekla iz Saudijske Arabije 2012. i za koju se takođe veruje da se sa životinja, tačnije kamile, prenela na ljude.

Prvi testovi „Moderne“ usredsređeni su na procenu neželjenih dejstava i na utvđivanje da li je nova vakcina bezbedna za ljude, a ne da li je efikasna protiv virusa Kovid-19, objašnjava Netesov, šef laboratorije za mikrobiologiju i virologiju Novosibirskog državnog univerziteta.

Koronavirus - Sputnik Srbija
Holandski naučnici na putu ka otkrivanju leka protiv koronavirusa
“Takva ispitivanja se obično vrše na nekoliko desetina dobrovoljaca, koji su obično mladi ljudi odličnog zdravstvenog stanja. Ako se pokaže da je vakcina bezbedna i stimuliše efikasan imuni odgovor, kompanija će moći da pređe na sledeću fazu testiranja“, rekao je Netesov.

Ukazujući na raniji rad „Moderne“ po pitanju SARS-a, kao i na opšta znanja stečena u tim studijama, Netesov veruje da ta kompanija zaista može razviti vakcinu za koronavirus brže od drugih kompanija.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da vakcina, dugoročno gledano, nema odložena štetna dejstva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala