Šesnaest godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Aleksandar MilačićJedan od detalja iz porte Ljeviške koji otkriva nebrigu o svetskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji.
Jedan od detalja iz porte Ljeviške koji otkriva nebrigu o svetskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesnaest godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji niko nije osuđen, Srbima nije omogućen povratak u nihovve domove niti je dobijena naknada za uništenu imovinu, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija).

U saopštenju se navodi da Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava, gajeći uspomenu na žrtve martovskog pogroma, još jednom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, proisteklu iz, kako kažu, nečinjenja i nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEKS-a) i vlasti u Prištini zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima.

Njihova odgovornost je, podsećaju, zbog uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji.

„Srpska koordinacija poziva domaću javnost da i u ovim teškim vremenima, kada se ljudska civilizacija bori sa globalnim zlom oličenim u koronavirusu, ne zaboravi zlo koje je počinjeno nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a vlasti Srbije da aktuelizuje pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu 2004. godine“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije, Duško Čelić.

Na današnji dan pre 16 godina, u vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (KFOR-a i UNMIK-a), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja Albanaca nad Srbima, 17. 18. i 19. marta 2004. godine, ubijeno je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja, a proterano je 4.012 Srba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala