Savet Strongmena: Kako održati kondiciju u kućnom karantinu

© Fotolia / GstockstudioRađenje sklekova
Rađenje sklekova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedostatak fizičke aktivnosti i loša ishrana tokom izolacije zbog vanrednog stanja može dovesti do zdravstvenih problema. Zato, napunite frižider zdravom hranom, dobro se razgibajte i počnite sa vežbanjem. Sigurno će vam pomoći da pregurate izolaciju i održite kondiciju u kućnom karantinu.

 

„Ne postoji starosna dob, opredeljenje ili zanimanje u kome je bolje biti slab nego jak. Bolestan čovek kaže – slab sam. Šta kažemo mi jaki? Da smo zdravi!“

Ovako je započeo svoje izlaganje o fizičkoj aktivnosti personalni trener Milan Jovanović Strongmen, koji smatra da je za prevazilaženje trenutne situacije ključno da se pripremimo emotivno i duhovno, da pazimo na ishranu i redovno vežbamo.

Za kondiciju u karantinu - vežbe četiri puta nedeljno

Pošto ćemo većinu svog vremena provoditi kod kuće, prostora za kardio-trening nema mnogo, pa Jovanović preporučuje vežbe za snagu.

„Moj predlog je da se rade treninzi snage, kako ne bi došlo do atrofiranja mišića. Količina energije koja nam treba na dnevnom nivou počeće da opada, odnosno, doći će do usporavanja metabolizma, a to je uvod u razne zdravstvene probleme“, objašnjava Jovanović.

Sagovornik Sputnjika preporučuje treniranje tri do četiri puta nedeljno. On predlaže sklekove, čučnjeve, iskorak i trbušnjake, ali ukazuje na to da ima još mnogo adekvatnih vežbi i da treba raditi sve one koje pogađaju veće grupe mišića.

Po njemu, merilo zdravlja su snaga stiska ruke i brzina ustajanja sa stolice.

„Jedna od mojih omiljenih vežbi koje sam radio čak i kada sam umoran je brzo ustajanje sa stolice sa skokom. Iz sedećeg položaja treba oko 10 puta što brže ustati sa stolice. Naravno, to treba raditi u skladu sa godinama i fizičkim mogućnostima“, tvrdi Jovanović.

„Detoks“ u izolaciji

Jovanović ističe da je vrlo važno da se inače hranimo zdravo, a pogotovo sada kada ćemo uglavnom biti u svojim domovima.

On preporučuje da izbegavamo hranu koja sadrži mnogo masti ili šećera i smatra da izolaciju treba iskoristiti za „detoks“, odnosno, pročišćavanje.

„Ne treba kupovati grickalice, paste, šećer, ulje u velikoj meri. Moj predlog je da se kupuju proizvodi sa niskim sadržajem ugljenih-hidrata. Treba kupovati meso, jaja, karfiol, brokoli, boraniju, grašak, zelenu salatu. Potpuno treba ignorisati proizvode od brašna i šećera“, navodi Jovanović.

On dodaje da treba potpuno izbaciti alkohol i izbegavati sokove, ali da možemo da popijemo poneki sa zaslađivačem.

Važna i duhovna i emotivna spremnost

Jovanović ističe da u ovakvoj situaciji moramo da budemo spremni i emotivno i duhovno.

„Moramo da znamo da će ovo da potraje i da budemo slobodni da izrazimo svoje emocije bližnjima. Ako je neko uplašen, to treba da prihvatimo. Ne treba da ismevamo ljude koji su zabrinuti. Potrebno je da verujemo da će sve biti kako treba“, zaključuje Jovanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala