RPC pojačala sanitarne mere tokom bogosluženja

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaHram Hrista spasitelja u Moskvi
Hram Hrista spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril utvrdio je instrukcije o sanitarnim merama za sprečavanje širenja infekcije virusom korone tokom bogosluženja.

Dokument je objavljen na sajtu Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Pored standardnih pravila dezinfekcije raznih crkvenih predmeta, uključujući bogoslužbene posude i crkvene ukrase, propisani su i provetravanje crkvenih prostorija, dezinfekcija ruku, merenje temperature sveštenika.

Tokom liturgije, posle svakog pričešćivanja, kašičica će se brisati ubrusom natopljeninm alkoholom, a zatim će se potapati u vodu. Voda se nakon toga prosipa. Preporučeno je i uzdržavanja od ljubljenja pehara. Slične mere će se preduzimati i tokom deljenja osveštanog hleba.

Tokom krštenja i miropomazanja naloženo je da se strogo vodi računa o tome da se za svakoga koristi posebna osveštana voda.

Sveštenicima je poručeno da se suzdržavaju od pružanja ruke vernicima radi celivanja, a isto važi i za celivanje krsta nakon liturgije.

Manastirskim službama je naloženo da, u skladu s mogućnostima, pomažu starijim sugrađanima koji pripadaju rizičnim grupama.

Portparol RPC Vladimir Lejgoda je istakao da je cilj ovih pastirska briga o ljudima, a odredbe dokumenta su sastavljene u skladu s kanonskom tradicijom Ruske pravoslavne crkve i istorijskom praksom obavljanja bogosluženja tokom epidemija.

U Rusiji je, prema poslednjim podacima, potvrđeno 93 slučaja zaraze virusom korone.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-1.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala