Raketni kompleks „Bal“ biće prvi put predstavljen na paradi u Moskvi

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSamohodna artiljerijska oklopna vozila "Msta S" na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Samohodna artiljerijska oklopna vozila Msta S na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obalski raketni kompleks „Bal“ biće prvi put predstavljen u Moskvi na vojnoj paradi povodom 75. godišnjice Dana pobede u Moskvi 9. maja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kompleks „Bal” je mobilni sistem na bazi šasije MZKT-7930 koji uključuje samohodni komandni punkt upravljanja i veze, lanserne sisteme— do 4 jedinice, nosač protivbrodskih raketa i transportno-lansirne kontejnere.

To je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom X-35. Razvijen je 2004. godine, a u arsenalu ruske vojske nalazi se od 2008. godine.

Napravljen je za kontrolu teritorijalnih voda, zaštitu morskih baza i drugih obalskih objekata, kao i za sprečavanje morskog desanta.

Kompleks „Bal“ može da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Rakete se odlikuju time što nisko lete i zbog toga ih je prilično teško oboriti. U suštini, one su slične američkim raketama „Harpun“ po svojim mogućnostima, a ’Harpun‘ je jedna od najrasprostranjenih protivbrodskih raketa na Zapadu.

Maksimalna brzina kompleksa na autoputu je 60 kilometara na sat, a na zemljanom putu - 20 kilometara na sat. Doseg vozila bez sipanja goriva je 850 kilometara.

Ranije je saopšteno da će na vojnoj paradi biti predstavljeni najnoviji sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa „Buk-M3“ i protivavionski raketni sistem S-300V4.

Mehanizovanu kolonu će činiti četiri samohodna protivavionska sistema „Buk-M3“, četiri borbene mašine „Tor-M2“, tri protivavionska artiljerijska sistema „Derivacija“, kao i lansirni sistemi S-300V4.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala