Putin posetio centar za praćenje koronavirusa /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u informacioni centar za praćenje situacije sa koronavirusom, gde će, između ostalog, razgovarati sa volonterima.

Tokom posete Putinu je demonstrirano kako preko sajta stopkoronavirus.rf mogu da se vide mere koje se preduzumaju u regionima zemlje.

Centar je formiran radi prikupljanja i provere svih informacija vezanih za koronavirus, kao i obezbeđivanja koordinacije sa vlastima.

​Centar prikuplja sve informacije, uključujući i one sa društvenih mreža i mesindžera, medija i zvanične statistike.

Od početka rada Centar je zabeležio porast broja lažnih informacija o koronavirusu. U ponedeljak je zabeleženo 55 lažnih objava, a ranije su beležene 3-4. Jedan od glavnih zadataka Centra je uspostavljanje veze između rukovodstva regiona i stanovništva. Svaka od lažnih saopštenja demantuje se u zvaničnim objavama regiona. Pri tome je hitna linija za situaciju sa koronavirusom na drugom mestu.

Pandemija koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima Univerziteta „Džon Hopkins“ u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 183 hiljade ljudi, većina se oporavila, a više od sedam hiljada je umrlo.

Predsednik Putin potpisao je u nedelju naredbu o formiranju radne grupe Državnog saveta za suzbijanje širenja infekcije koronavirusom. Za rukovodioca ove grupe imenovan je gradonačelnik Moskve.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin potpisao je 5. marta ukaz o uvođenju visokog stepena uzbune zbog pretnji da će se nova koronavirusna infekcija proširiti u ruskoj prestonici. U dokumentu se ističe da su građani koji su stigli iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Francuske, Nemačke i Španije, kao i drugih država koje imaju nepovoljnu situaciju sa širenjem koronavirusne infekcije, dužni da budu u samoizolaciji kod kuće tokom 14 dana od dana povratka u Rusiju.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala