Putin: Brzi test za koronavirus mogao bi se pojaviti već u aprilu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da bi rusko-japanski brzi test za koronavirus mogao da se pojavi već u aprilu.

Putin je dodao i da je situacija sa širenjem koronavirusa u Rusiji pod kontrolom.

„Situacija u celini je pod kontrolom. Medicinske organizacije, pogranične i druge službe rade u režimu povišene gotovosti“, rekao je predsednik na sastanku sa članovima vlade.

Putin je pozvao ruske vlasti da budu maksimalno mobilisane i da daju sve od sebe u situaciji širenja koronavirusa.

Ruski građani treba da imaju sveobuhvatne informacije o koronavirusu, kako bi se eliminisala svaka mogućnost za širenje glasina i spekulacija, dodao je on.

„Građani moraju da znaju s kakvom pretnjom se suočavamo, kakve mere preduzima država i šta treba da uradi svako kako bi zaštitio bližnje i sebe samog“, rekao je Putin.

On je ocenio da je Rusija, zahvaljujući pravovremenim operativnim merama, uspela da spreči masovni prodor i širenje virusa.

„Kao što znamo, virusi ne poznaju granice. Ipak, zahvaljujući operativnim merama primenjenim ranije i na regionalnom nivou uspeli smo da ipak zaustavimo masovni prodor i širenje bolesti u Rusiji“, rekao je on.

Putin je Ruse pozvao da prihvate mere koje država sprovodi i istakao da je njihovo sprovođenje obavezno.

„Neophodno je da osiguramo najstrožu, žestoku kontrolu. Molim građane da se prema tim merama odnose sa razumevanjem“, zaključio je Putin.

Vanredne mere koje se primenjuju u Evropi su, prema njegovom mišljenju, opravdane.

U drugim zemljama, uključujući evropske, situacija je složena i praktično svaki dan dramatično raste broj obolelih, a mere koje se preduzimaju – karantin, zatvaranje granica, obustavljanje avisaobraćaja i druge, očigledno si opravdane i iznuđene objektivnim okolnostima, dodao je Putin.

Pandemija novog koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima Univerziteta „Džon Hopkins“ u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 188 hiljade ljudi, većina se oporavila, a više od sedam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala