Otvoren SOS broj: Brzi saveti za sve kojima je potrebna psihološka pomoć tokom epidemije

© Fotolia / Yves Damin Čelovek razgovarivaet po telefonu
Čelovek razgovarivaet po telefonu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SOS broj 0800/309-309 otvoren je u Srbiji za sve one kojima je potrebna psihološka podrška ili pomoć zbog situacije koju je prouzrokovao koronavirus. Na toj liniji 24 sata dnevno dežuraju stručnjaci iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, odakle apeluju na građane da se ne ustručavaju da pozovu.

Dr Ivana Stašević Karličić, v.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ objasnila je da je SOS telefon za sve građane koji su uznemireni, boje se ili imaju bilo kakve nedoumice koje mogu biti nadležnost profesionalaca iz domena mentalnog zdravlja, a imaju veze sa koronavirusom.

„Za sve ono što je psihološka posledica – smetnje u koncentraciji ili spavanju, nedostatak apetita, povećano korišćenje psihoaktivnih supstanci – tu su profesionalci iz domena mentalnog zdravlja. Pozivi su besplatni iz svih mreža, a psihijatri i zdravstveni saradnici Klinike „Dr Laza Lazarević“ pružaju psihološku podršku 24 sata dnevno svim građanima Srbije“, objašnjava Karličićka.

CC0 / Pixabay / Na SOS liniji uvek dežuraju tri zdravstvena radnika.
Otvoren SOS broj: Brzi saveti za sve kojima je potrebna psihološka pomoć tokom epidemije - Sputnik Srbija
Na SOS liniji uvek dežuraju tri zdravstvena radnika.

SOS broj stalno dostupan za građane koji su krizi

Na SOS broju u svakom trenutku su na liniji tri operatera. Jutros od 7.30 do 8.00 sati bilo je više od 50 poziva.

Na pitanje koji su najčešći problemi s kojima su se javljali građani, Karličićka odgovara:

 „To je ono što karakterišemo kao uobičajena osećanja i ponašanja tokom krize, koja uključuju – strah od bolesti i umiranja, izbegavanje dostupnih usluga zdravstvenog sistema usled straha od zaraze, strah od socijalnog odbacivanja i stigmatizacije dok smo u karantinu ili potencijalno bolesni, osećanje bespomoćnosti u brizi oko naših najbližih i strah da ćemo ih izgubiti, strah od gubitka osnovnih sredstava za život, strah od separacije od voljenih, strah zbog potencijalne nemogućnosti dobijanja željene profesionalne pomoći, osećanje dosade, usamljenosti, depresije, teškoće u koncentraciji, promene u ritmu spavanja, poremećaj apetita i preterana upotreba alkohola, cigareta, psihoaktivnih supstanci i sedativa“, navodi Karličićka.

© AP Photo / Elise AmendolaIzbegavati cigare, alkohol i sedative.
Otvoren SOS broj: Brzi saveti za sve kojima je potrebna psihološka pomoć tokom epidemije - Sputnik Srbija
Izbegavati cigare, alkohol i sedative.

Smanjiti cigarete, alkohol, sedative...

Ona ističe da je potpuno normalno da u ovakvim situacijama osećamo tugu, zabrinutost, zbunjenost, uplašenost ili ljutnju i apeluje na građane da smanje upotrebu cigara, alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, poput sedativa, i da umesto toga pozovu SOS liniju.

Karličićka naglašava da je bitno odrediti period dana tokom kojeg će se građani informisati o novonastalom stanju, jer konstantno praćenje vesti i društvenih mreža loše utiče na mentalno zdravlje i pospešuje strah i uznemirenost.

„Apostrofiraću potpuno štetan uticaj društvenih mreža. Preporučujem da se izbegavaju. Bitno je da se priča s ljudima u koje imate poverenje, da se telefonom kontaktiraju porodica i prijatelji, a oni koji moraju da ostanu kod kuće treba da se pobrinu da i dalje žive zdravo, da se hrane zdravo, spavaju redovno, vežbaju, održavaju kontakte s voljenima i slično“, savetuje sagovornica Sputnjika.

Građani nisu sami

Da bismo izbegli ili rešili problem na vreme, Karličićka ističe da je neophodno da se informišemo iz pouzdanih i zvaničnih izvora, kao što su Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija.

„Ne možemo potpuno uništiti ovaj virus, ali ga možemo kontrolisati i možemo kontrolisati situaciju. Bitno je da građani znaju da nisu sami, da nisu prepušteni slučaju, da armija ljudi stoji iza svega ovoga i apsolutno radi u interesu svakog građanina“, zaključuje Karličićka.

Ona navodi da je SOS telefon deo multidisciplinarnog pristupa, koji je svetski stručni standard i koji je Ministarstvo zdravlja uvelo brzo i efikasno, s ciljem opsežne zaštite javnog zdravlja cele nacije.

SOS broj 0800/309-309 objavljen je i na sajtovima - Ministarstva zdravlja, Covid 19, Instituta za javno zdravlje „Batut“ i Klinike „Dr Laza Lazarević“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala