Odluka NBS: Pauza u otplati kredita, na šta sve dužnici imaju pravo

© FlickrHoće li kamate na stambene evro kredite skočiti uvis
Hoće li kamate na stambene evro kredite skočiti uvis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narodna banka Srbije propisala je moratorijum na otplatu kredita u trajanju od 90 dana ili dok se ne završi vanredno stanje.

Zastoj u otplati obaveza propisan je za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

Svakako, kažu u NBS, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

„Tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata”, kažu u NBS.

© Wikipedia / PedjaNbgNarodna banka Srbije
Odluka NBS: Pauza u otplati kredita, na šta sve dužnici imaju pravo - Sputnik Srbija
Narodna banka Srbije

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa.

„U cilju transparentnosti i nedvosmislenog informisanja klijenata, banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima. Ukoliko klijent u roku od 10 dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku”, navode iz NBS.

Upravo istekom ovog roka moratorijum počinje da važi, ali će dužnici biti u mogućnosti da otplaćuju svoje obaveze.

Povodom usvojenih mera, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da je finansijska stabilnost neophodna i u redovnim i posebno u vanrednim okolnostima u zemlji.

„Narodna banka Srbije u koordinaciji sa drugim državnim organima preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede”, kaže Tabaković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala