Niko ne dovodi u sumnju Makronov dolazak na paradu, ali zbog koronavirusa niko ne zna šta da očekuje

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ovom trenutku ne dovodi se u pitanje dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Moskvu na paradu u čast 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, izjavio je francuski ambasador u Rusiji Pjer Levi, povodom situacije u vezi s koronavirusom.

Odgovarajući na pitanje da li će se francuski lider prisustvovati paradi u Moskvi, kao što je ranije i planirano, Levi je precizirao da se to očigledno misli „u kontekstu krize zbog koronavirusa“.

„Trenutno niko ne sumnja da će predsednik Makron doći u Rusiju na proslavu 9. maja. On je bio među prvima koji su prihvatili poziv predsednika Vladimira Putina. Međutim, niko ne zna šta da očekuje. Vidimo kako se situacija svakodnevno menja, a to utiče i na aktivnosti diplomata i međunarodne kontakte sa svim zemljama“, rekao je francuski ambasador u intervjuu za list „Komersant“.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da neće moći da dođe u Moskvu.

S tim u vezi, američki ambasador u Rusiji Džon Salivan je saopštio da će delegacija sa visokim američkim zvaničnicima doputovati u Moskvu 9. maja na obeležavanje 75. godišnjice Pobede, ukoliko Rusija ne promeni planove o praznovanju zbog situacije sa koronavirusom.

Pandemija koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je za dan registrovala 13.903 slučaja zaraze koronavirusom novog tipa u svetu, dok je umrlih 862, pokazuju podaci izveštaja SZO objavljeni sinoć na sajtu te organizacije. U Srbiji je broj zaraženih porastao na 72, s obzirom da se večeras taj broj uvećao za još sedam novih slučajeva.

Tako je, prema informacijama SZO, ukupan broj obolelih dostigao 167.511, od čega je više od pola – 86.434 – registrovano van kontinentalne Kine. Broj smrtnih slučajeva je porastao na 6.606 (3.388 umrlih van Kine).

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog koronavirusa KOVID-19 za pandemiju.

Pratite najnovije informacije o pandemiji novog koronavirusa na Sputnjiku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala