Građani u panici opsedaju bankomate i bez razloga „obaraju sistem“

© AFP 2023 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDBankomat
Bankomat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strah i panika kod građana zbog epidemije koronavirusa izazivaju i pad sistema u bankama i nemogućnost plaćanja karticama, pa stručnjaci apeluju da ne opsedaju bankomate.

I slike građana u redovima pred bankomatima koji strpljivo čekaju da podignu novac obeležile su prve dane uvođenja vanrednog stanja zbog koronavirusa u našoj zemlji.

Mnogi u redovima nisu ni uspeli da dođu do novca jer ga više nije bilo u bankomatima, a nevolja je i što građani nisu mogli ni da plate robu karticom u jednom od najvećih trgovinskih lanaca u zemlji.

Panika i strah kod građana prazne bankomate

 Apsolutno je sigurno da je dnevna frekvencija podizanja novca na bankomatima sada znatno veća nego u normalnoj situaciji, kaže za Sputnjik urednik portala „Kamatica“ Dušan Uzelac. Zato, dodaje, i dolazi do redova, pa tako i nestašice novca na bankomatima. To što novac u nekom trenutku nije moguće podići nije, međutim, razlog za dodatnu uzbunu niti je neophodno da se donose posebne mere i produbljuje neki novi set ograničenja.

„I u mirnodopskim situacijama potrošači se ne ponašaju racionalno. Iracionalno ponašanje u ekonomiji je odavno poznat fenomen i to marketing najbolje objašnjava. Iracionalnost u smislu straha teško je savladati. Otuda i rezon da je bolje podići sve što se ima na bankovnom računu. To je i objašnjenje zašto ljudi opsedaju bankomate“, objašnjava Uzelac.

Enormno podizanje novca bilo je juče i razlog zbog koga u jednom od najvećih trgovinskih lanaca u zemlji roba nije mogla da se plati karticom. Danas je, međutim, sve funkcionisalo uobičajeno.

Pad sistema

Kako je novinaru Sputnjika danas rečeno, uzrok je bio u velikoj frekvenciji podizanja novca sa bankovnih računa zbog čega je došlo do  zagušenja i pada sistema u bankama. Otuda nisu mogle da funkcinišu ni kartice.

Uzelac zato kaže da nije problem u bankama i likvidnosti, nego u tome što treba smiriti narod.

Strah je dominantna emocija. Ceo život se trudimo da ga odagnamo. Lako ga je inicirati, a teško savladati, tako da je vrlo objašnjivo ovo sadašnje ponašanje. Ne postoji drugi lek nego da se narodu objašnjava, ali nije dovoljno samo reći da nema razloga za strah, nego ga treba ubediti da se ne plaši. A to je malo teži posao“, ističe sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala